Hög skaderisk efter tidig granbarkborresvärmning

Skogsstyrelsen har inlett den årliga övervakningen av granbarkborrens svärmning runt om i Sverige. Det är ovanligt tidigt för svärmning och därmed ökar också risken för stor skada på skogen.

Bråttom. Virke som är grövre än 10cm och avverkats innan svärmningen måste vara ute ur skogen 15 juli för att minska risken för vidare spridning av granbarkborre.

Bråttom. Virke som är grövre än 10cm och avverkats innan svärmningen måste vara ute ur skogen 15 juli för att minska risken för vidare spridning av granbarkborre.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-06-01 22:53

Övervakningen fungerar som en indikator på hur lång tid skogsbrukarna har på sig att få ut skadat virke ur skogen.

– Färskt eller rått virke, samt nyangripna träd skall vara omhändertaget och utforslat före 1 juli i södra Sverige och Gävleborg, samt 15 juli i norra Sverige. Då kan massangrepp på skogen förhindras och skogsägarna undvika att virkesvärden för mångmiljonbelopp går förlorade, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert, Skogsstyrelsen.

Närmaste fällan finns i Kalix. Skogsstyrelsen uppdaterar sin websida med information om hur många granbarkborrar som fångats in varje vecka.

När svärmningen skett kan granvirke som är grövre än 10 centimeter och som avverkats innan svärmningen vara angripet. Därför måste det ut ur skogen i god tid innan nya granbarkborrar lämnar virket.

– I Götaland och östra halvan av Svealand har granbarkborren kunnat svärma i cirka två veckor redan, så det är verkligen hög tid att upparbeta höstens och vinterns granvindfällen om detta inte är gjort. Om granbarkborren får möjlighet att kraftigt föröka sig kan den angripa växande friska granar, säger Gunnar Isacsson.

Om granbarkborren

Det finns ett 90-tal arter av barkborrar i Sverige. Gemensamt är att alla lever under bark eller i ved på nyligen döda träd. Endast enstaka arter kan ställa till problem för skogsbruket. Den värsta av dessa är granbarkborren som också kallas åttatandade barkborren. Om de blir för många kan de angripa och döda stående granar.

Det är en cirka 5 millimeter lång skalbagge och finns i hela landet.

Hanarna borrar sig in i barken och gör en parningskammare, ingångshålet är cirka 2-3 millimeter stort och avslöjas av brunt borrmjöl eller va rinnande kåda.

Granbarkborrar för också med sig blånadssvamp som infekterar veden och leder till sämre virkeskvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om