- Från årsskiftet kommer vi att gå med i registret för hjärtintensivvård. Vi har varit på gång att ansluta oss tidigare, men det har inte blivit så, av tidsskäl. Det kräver en hel del arbetsinsatser att vara med i registret, förklarar Dan Fors, verksamhetschef på medicin- och rehabkliniken vid Piteå älvdals sjukhus.
Alla ska med
Landstingsdirektören i Norrbotten, Elisabeth Holmgren, har ambitionen att samtliga sjukhus i länet ska vara med i Riks-Hia, som häromveckan presenterade sin årsrapport för 2005. I dag är bara två av de fem sjukhusen i Norrbotten, Kiruna och Kalix, med i registreringen.Holmgren påpekar i ett veckobrev att så kallad ballongutvidgning (PCI) utförs på Sunderby sjukhus sedan två år, vilket innebär en påtaglig förbättring av hjärtinfarktvården i Norrbotten.
År 2005 deltar 73 av de 76 sjukhus i Sverige som tar emot akut hjärtsjuka patienter i Riks-Hia.
Med reservation för att tre av sjukhusen i Norrbotten alltså inte ingår i Riks-Hia:s rapport vågar man kanske ändå påstå att Norra sjukvårdsregionen har en lägre behandlingsaktivitet och ett sämre resultat inom hjärtsjukvården än Skåneregionen.
Södersjukhuset i topp
Trots att hjärtinfarktvården förbättrats kraftigt de senaste åren kvarstår skillnader i behandlingsaktivitet och kvalitet mellan olika sjukhus. Det konstateras i rapporten, där man för första gången presenterar ett kvalitetsindex för hjärtinfarktvård. Indexet bygger på att sjukhuset uppnår målet att i nio olika avseenden behandla patienterna i enlighet med nationella riktlinjer för hjärtinfarktvård.Följande fyra sjukhus har toppkvalitet på sin hjärtinfarktvård: Södersjukhuset i Stockholm, Borås, Karolinska Solna och Linköping.
Bra kvalite i Umeå
Nästan lika högt i kvalitetsindex ligger Eksjö, Kristianstad, Lund, Malmö, Uppsala, Sahlgrenska i Göteborg, Västervik och Umeå.Rapporten visar att det trots genomsnittligt mycket goda resultat fortfarande finns mycket att förbättra på flertalet sjukhus. De problem som rapporten påpekar är en allmän underbehandling av äldre patienter, en underbehandling av patienter med andra sjukdomar såsom diabetes och njursvikt samt en kvarstående underbehandling av kvinnor med kranskärlsingrepp.