Vid hjärtstopp utanför sjukhus tredubblas chansen att överleva om hjärt- och lungräddning omedelbart påbörjas. Nu har en forskningsstudie påbörjats som ska ta reda på om räddning utan inblåsning via munnen är likvärdigt med enbart bröstkompressioner.
– Vi vet att det är mycket viktigt med kompressioner hela tiden för att hålla igång cirkulationen i hela kroppen. Än så länge lär jag ut både teknikerna och kommer att göra det tills vi får andra direktiv, säger Lars Andersson, ställföreträdande räddningschef och utbildare i hjärt- och lungräddning i Piteå.
Redan nu ger han rådet att inte avstå från att ge hjälp för att man tycker det är obehagligt och svårt att ge mun-mot-mun metoden.
– Då är det bättre att göra kompressioner hela tiden fram till sjukvårdpersonal kommer. Vi gör ju båda delarna och de eventuellt nya råden gäller allmänheten.
Upp emot 5 000 personer väntas ingå i studien där SOS-operatörer ska ge olika besked till dem som larmar. Hälften ska få råd att ge enbart hjärtmassage och den andra hälften ska komplettera med konstgjord andning. I vissa länder, bland annat USA rekommenderas exempelvis inte inblåsningar längre men det vetenskapliga underlaget för detta är oklart.
Det kommer den svenska studien förhoppningsvis nu att visa.
– Redan nu vet man att kompressioner är avgörande för att få igång blodcirkulationen i hela kroppen.
Om det blir nya rön kommer Lars Andersson att ändra i sin utbildning.
– Det blir också lättare för allmänheten att göra hjärtlungräddning och det är bra. Liv kan räddas.