- Det är exportloket som drar hela branschtåget, förklarade Jones.
Gruv-, stål- och skogsindustrin upplever sötebrödsdagar. Våra traditionella råvaror utgör tillsammans med basindustrin en stor del av framgångsfaktorn.
Det leder till att även andra branscher går bra.
Extrem konjunktur
Enligt Norrlandsfonden har det senaste årets utveckling vida överträffat förväntningarna. En snabb uppgång har skett i princip i hela näringslivet.I Norrlandsfondens konjunkturbarometer, som gjorts i samarbete med SCB, har Norrbottens index gått från plus 19 till plus 56.
- Vi får gå tillbaka till 1980-talet för att hitta någonting motsvarande. Det råder en extrem högkonjunktur i länet. Vi har aldrig tidigare upplevt högre siffror, betonade Jones.
Norrbotten upplever tillsammans med Gävleborgs län den starkaste konjunkturen i Norrland. Flera företag börjar ha nått sitt kapacitetstak.
Bäst av allt. Någon avmattning märks ännu inte.
Många investeringar
Kommande år investeras 12,5 miljarder i länet.- Då hann vi inte få med Bolidens utbyggnad av Aitikgruvan.
Inte heller finns Ikea-effekten i Haparanda medräknad.
Framtidstron i de stora bolagen spiller över på mindre.
- Från Norrlandsfondens sida märker vi att investeringsviljan i Piteåregionen ökat markant. Vi upplever nu en stark efterfrågan på toppfinansiering. Den starkaste på många år.
Mer än 80 procent av Piteås tillverkningsindustri uppger att de satsar på nya maskiner och anläggningar för att öka kapaciteten och för att kunna möta efterfrågan.
70 procent på export
Vis av erfarenheten varnade dock Jones för snabba svängningar.- Här uppe blir ofta konjunkturen extra ryckig på grund av att vi är så beroende av hur basindustrin och råvaruföretagen går. Vår ekonomi styrs av USA och omvärlden.
Bara från Piteå går 70 procent av den totala produktionen i dag på export.
Utvecklingen i Kina och resten av Asien kan bli Norrbottens lycka och minska beroendet av USA.
Fler anställda
- Vi kan den här gången också få en regionalt mer hållbar konjunktur tack vare de investeringar som görs i gruvorna.Noterbart är att sågverken återigen går på högvarv och nyanställer personal. Så även verkstadsindustrin.
De stora industrierna räknar dock med att fortsatta rationaliseringar leder till färre anställda.
- Men totalt sett ser vi ändå att nettoantalet anställningar ökar igen för första gången på fem år. Det är ett trendbrott, berättade Jones.
Spännande landning
Även handeln andas optimism.- Det ska bli spännande att se var Piteå landar med sin nya satsning.
Magnus Wikman, näringslivsutvecklare, påminde också om de stora planer som finns på energiområdet inom Piteå kommun med biodieselfabriken, svartlutsförgasningen och de stora vindkraftsparkerna som projekteras.
- För oss gäller det att rida på vågen och försöka bygga bort flaskhalsar, tyckte Helen Röckner, kommunchef.
Som kuriosa kan nämnas att överhettningsskyddet till overhead-projektorns lampa utlöstes ett antal gånger under Jones föredrag. Ett tecken, så gott som något, på den heta konjunkturrapporten.