Det var den 6 december som högtidligheten ägde rum. En minnessten har placerats vid platsen där ceremonin ägde rum.
Dagen till ära, oaktat ogynnsamt väder, var platsen dekorerad med flaggor, kransar och järnvägsemblem. Cronstedt tolkat stundens betydelse i ett kort tal, där han bland annat sade:
”Nu är sista länken färdig i det stålband, som sammanbinder Norrland och hela kontinenten och måtte detta vara gjort i en lycklig stund.”
Det gavs salut och ett leve för kung Oscar II. Nationalsången spelades och sjöngs. Hornmusik från Älvsbyn utförde ett flertal nummer. Vidare avlossades en mängd dynamitskott.
I en närbelägen banvaktsstuga gavs lunch för en del av deltagarna. Sedan åkte sällskapet vidare med extratåg till Boden, där Cronstedt gav middag för tillsammans 35 personer, däribland de båda berörda landshövdingarna Jesper Crusebjörn, Västerbotten och Karl Husberg, Norrbotten. Under festligheten anlände ett stort antal lyckönskningstelegram, varav många var ställda till Cronstedt som samma dag fyllde 67 år.
Från Älvsbyn skickades telegram till kungen.
”Älvsby samhälle i dag samlat att fira skenans fastbindande å Norra stambanan vill härmed genom undertecknade i djupaste underdånighet för Eders majestät uttrycka sin djupaste tacksamhet för denna förbindelse med södern, kännande att därigenom ännu ett band knutits” skrevs det i telegrammet, undertecknad av Lind, kommunalstämmans ordförande och Hedman, kommunalnämndens ordförande.
Kungen svarade på telegrammet med meddelandet att han hoppades att nästa sommar få inviga banan.
Enligt kungligt beslut skulle fem trafikstationer anläggas mellan Bastuträsk och Krokträsk med namnen Jörn, Myrheden, Långträsk, Storsund och Älvsby samt sju mötesplatser med namnen Karlsbacken, Lidlund, Storträsk, Träskholm, Storblåliden, Koler och Järneträsk.
I Piteå passade man även på att, i stadskällaren, fira det betydelsefulla fullbordandet av norra stambanan till Boden.
Festsalen i Piteå var dagen till ära klädd med granar och flaggor I festen deltog omkring 80 personer.
Musik utfördes under kvällen av en godtemplarseptett.
Högtidsstunden tolkades av läraren tillika stadsfullmäktiges vice ordförande Johan Håkansson, i borgmästarens ställe. Denne var nämligen bortrest.
– Norrbottens avlägsna, men på näringskällor rika och av en kraftig av utveckling mäktig bygd, har blivit närmare förenad med rikets sydligare trakter. Från vår ort är stambanan visserligen framdragen tämligen långt bort, att döma efter erfarenheten på andra håll, så har det visats att bibanor framdragits efter de av ålder uppodlade och folkrika floddalarna, så kommer nog på ett eller annat sätt en bibana även här till stånd, påpekade Håkansson och fortsatte :
– Ett stort verk är framdragandet genom Sveriges hela längd av stambanan. Så man kan från rikets sydligaste delar färdas på densamma ända upp till Gällivare.
För Norrbotten särskilt, Sveriges avlägsnaste län, är stambanan av framstående betydelse. Här blir den en pulsåder som kommer att tillföra länet behövlig arbetskraft och nödiga medel till en kraftig och snabb utveckling och sålunda bidraga till uppstående av industrier som här förut till följd av bristen på tidsenliga kommunikationer ej kunnat uppkomma och utveckla sig.
Sedan utbringades ett leve för ”banans nitiska befrämjare”, kung Oscar II. På det följde hurrarop och fanfarer.
Bankbokhållare Huldt läste sedan ett av t.f. postmästare Axel Häggbom författat poem i anledning av dagens händelse.
Till kungen skickades ett telegram med följande lydelse:
”Medlemmar av Piteå stads- och landskommuner, talrikt samlade till fest med anledning av sista skenans anläggande på stambanan till Boden anhålla att få uttala sin glädje över arbetets fullbordan och att få bringa sin konung, verkets nitiske befrämjare, sin underdåniga hyllning och tacksamhet”.
Telegrammet var undertecknat av P. O Edén, stadsfullmäktiges ordförande, Johan Håkansson , stadsfullmäktiges vice ordförande, H J Kramer, häradshövding och Carl Anton Hedqvist, verksägare.
Kungen skickade sedan ett svarstelegram till Edén med följande lydelse:
”Ehuru frånvarande deltager jag med mina tankar i den fest vartill dagens viktiga tilldragelse eder församlat; Eder glädje är ock min. Mottagen med min belöning mina uppriktiga lyckönskningar”, Undertecknat Oscar.
Piteå fick sin järnvägsanslutning invigd 1915.