– Det här ska göras ordentligt! sa Mats Björk, kyrkoherde och tågade med bestämda steg fram till bordet där surfiskarna låg upplagda i numrerade skålar.
Det var med både stor koncentration och inlevelse som årets testpanel, personal och förtroendevalda från Piteå församling, tog sig an den viktiga uppgiften att testa årets surströmmingar.
Den karaktäristiska doften spred sig i fikarummet på Kyrkcenter i centrala stan där årets test (i vanlig ordning ett blindtest) ägde rum under tisdagsförmiddagen.
Förutom Mats Björk bestod juryn av: Sven Ivar Lidström, ordförande i kyrkorådet, Lars Nilsson, organist, Mayvor Ekberg, ledamot i kyrkofullmäktige, Carina Engman, församlingspedagog och Lena Nordlund, tidigare husmor och numera lokalvårdare hos församlingen.
Metoderna för att kunna kora den godaste surströmmingen skilde sig åt: Mats Björk och Lars Nilsson valde båda två att bara äta själva fisken:
– Jag ska testa att äta dem helt rena först innan jag blandar in tillbehören, sedan gör jag en macka med favoriten, menade Mats Björk.
Carina Engman valde istället att göra små miniklämmor – en för varje fisk:
– Jag gillar att pyssla, det blir lite "Pinchos" över det hela (skratt).
Mayvor Ekberg höll koll på vilken fisk som var vilken genom att skriva in nummer på papptallriken.
– Jag har lärt mig att äta surströmming som vuxen, sa hon och berättade att första gången hon testade fisken var det dock ingen vidare upplevelse. Men numera äter hon gärna och gör klämmor med lök, god potatis och mycket smör.
Juryn kände stundens allvar och gick in för att göra ett så bra jobb som möjligt – det benades, delades, luktades, smakades och diskuterades. Mest oense var man om "fisk nummer 6" i testet som senare visade sig vara Kallax – en suring som var både "favorit" hos vissa och "sämst" hos andra.
– Så kul att få testa så många olika sorter på en gång, men nu är jag bedövad av salt i munnen, sa Lena Nordlund och fick medhåll av de andra.
Till sist blev det Oskars som fick den högsta totalpoängen, man kan säga att det blev storslam för Oskars som även blev "bästa filé".
Det ska dock tilläggas att fjolårets segrare Storö inte tillverkas i år.
För testpanelen är det inte sista gången de äter surströmming:
– En vanlig höst äter jag nog surströmming ett par gånger i olika föreningssammanhang och en gång med goda vänner, jag har ätit det sedan jag var barn, sa Sven Ivar Lidström.
Så här tyckte juryn:
"Njutning på en klämma"
1. Oskars
Betyg: 4,2
Omdöme: Jättefin fisk, vacker färg, ser ut som en surströmming ska göra, stor och begärlig, mycket bra balans mellan surhet och sälta, njutning på en klämma, solklar testvinnare!
.
"Gör ingen besviken"
2. Kallax Rom
Betyg: 3,7
Omdöme: Riktigt snygg, fin färg och fast konsistens, sitter fast lite för mycket i benen, god sälta, lite för salt, men gör ingen besviken, mycket god, surströmming för fest.
.
"Mycket romstinn"
3. Mannerströms
Betyg: 3,5
Omdöme: Liten fisk, tjusig färg och bra konsistens, mycket romstinn, god smak och bra sälta, helt okej, sticker inte ut, lite konstig eftersmak, genomsnittsströmming som tappar mot slutet.
.
"Bästa filén"
4. Oskars filéer
Betyg: 3,3
Omdöme: Smakar mycket bättre än den ser ut, mycket god filé, kan förtäras när man är lat och inte orkar bena, lite bläckfiskkonsistens och halvseg.
.
"Tydlig och god smak"
5. Kallax filéer
Betyg: 3
Omdöme: Halvblekt utséende, bra smak och konsistens för att vara en filé, tydlig och god smak, väldigt salt och inte så behaglig i gommen, tråkig och karaktärslös.
.
"Vacker och silvrig"
6. Kallax
Betyg: 2,7
Omdöme: Fint utséende på fisken, vacker och silvrig, lagom fast, perfekt salthet, den här fisken var min favorit, ingen höjdare, en svag bismak.
.
"Inte minnesvärd"
7. Röda Ulven
Betyg: 2,3
Omdöme: Mörkrosa färg på köttet, svårbenad, helt okej smak, salt och god, inte så salt, svårdefininierad firre – konsistensen lite rå, inte minnesvärd.
.
"Anar plåtsmak"
8. Röda Ulven filéer
Betyg: 2,2
Omdöme: Lite blek och sladdrig i köttet, färdigfiléad, inte klockren, anar plåtsmak, anar en bismak av någonting, går bra att äta med tillbehör.
.