På onsdagen firades förtida examensfest inne på Stora herrgården, restaurangprogrammets köksorienterade residens på Strömbackaskolan.
Elever och lärare åt surströmming (!) och kände doften av sommar, frodig grönska och avklarade studier.
En avkopplande måltid för dagen – men med sur eftersmak för det treårigt gymnasieprogram därifrån alla utbildade nu går ut med säkrade jobb.
Tjuga i ob
– Det är märkligt, näringen gör allt för att hitta personal men trots stor efterfrågan och säkra jobb väljer ungdomarna bort utbildningen, säger Camilla Nilsson, en av lärarna.
Lärarkollegan Ann-Sofi Lundquist skyller främst snedvridningen på låg ob-ersättning.
– Matlagning är ett intresse som växer hos många, men kompensationen för jobb på obekväma arbetstider känns inte bra. Flera av våra nyutbildade kliver in på 112 kronor i timmen i grundlön, med bara en tjuga i ob som dessutom ska beskattas. Det blir man inte rik på, säger Ann-Sofi Lundquist.
Jobb på hemmaplan
De nio som nu går ut – Jakob, Therese, Erik, Casper, Frida, Madeleine, Fanny, Emil och Mathilda – är alla mellan 18–20 år och andas samtliga tillfredställelse över utbildningen.
– Vi har alla erbjudits jobb i Piteå och visst känns det bra att vara eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Jakob Kemi.
Samtliga går ut som diplomerade kockar även om inte alla har för avsikt att arbeta med renodlad matlagningskonst.
– Jag gillar att träffa folk och tilltalas mera av servering och jobb som bartender, säger Madeleine Lundqvist.
Populär kurs
Någon ny tredje årskurs blir det inte till hösten på restaurangprogrammet.
Ingen årskurs två tar heller över och till årskurs ett fanns endast ett par tre sökanden; alltför få för att sjösätta en gymnasieklass.
Parallellt erbjuder skolan en kurs i matlagning som individuellt val för alla tvåor och treor.
– Den kursen är det mest populära tillvalet med ett 60-tal sökanden, säger Camilla Nilsson.
Kampanjer
Både från Strömbackaskolan, ortens egen restaurangnäring och från kommunens olika kök har det arrangerats återkommande informationskampanjer för att understryka arbetskraftsbehovet och synliggöra utbildningen.
– Dessvärre har gensvaret inte blivit det önskade, konstaterar Ann-Sofi Lundquist.
Yrkesintroduktion
Till hösten kommer dock restauranglinjen att starta yrkesintroduktion för elever som saknar behörighet för nationella program.
I dagsläget har tretton tonåringar sökt till de sexton platserna. Under ett läsår ges eleverna chans att läsa upp sina betyg, för att komma in på nationella program.
– Förhoppningsvis kan vi hitta några guldägg på sikt, säger Ann-Sofie Lundquist.
Även träindustriprogrammet finns som alternativ för ett liknande upplägg.