– Du borde göra en glassemla! Det är klart att vi ska sälja glassemlor, säger butiksansvarig Marianne Metsävainio till Linda Isaksson, glasblåsare och glasbruket Heta Hyttans ägare.
Förslaget är skämtsamt framlagt och det är i skrivande stund oklart huruvida en semla av glas skulle bli någon försäljningssuccé. På Heta Hyttan är man däremot inte främmande för att rida på de möjligheter som högtider för med sig. Försäljningen av produkter inför alla hjärtans dag är redan i full gång och under flera år har högtidsprodukterna stått för en stor del av den försäljningen.
– Man kan faktiskt klara sig rätt bra genom att bara blåsa för högtider. Det är populära produkter och högtiderna kommer ju också tillbaka år efter år, säger Linda Isaksson.
Det faktum att Linda Isaksson fortfarande är verksam talar för att hon vet vad hon pratar om. Där nästan alla svenska glasblåsare gått under står Linda Isakssons studio stark. Sedan 2005 har hon drivit Heta Hyttan i den gamla lokalen på Furunäset. Hon har ridit ut flera kriser som försatt den absoluta majoriteten av hennes konkurrenter och kollegor i konkurs.
– Stundtals har det varit riktigt tufft. Vi hade en glasbrukskris som påverkade oss alla jättemycket. Den krisen började runt 2007 och toppade 2010. Då gick otroligt många glasbruk omkull och man började automatisera hela branschen. När jag började var vi 2000 glasblåsare i Sverige. I dag är vi ett 50-tal aktiva. Det fanns 175 glasbruk. I dag är vi 12-15 kvar som blåser på det traditionella sättet. 97 procent av hela branschen har gått under. Det gäller inte bara Sverige utan hela Europa, säger hon.
Men kriser kan också bidra till positiva förändringar och för Linda Isakssons verksamhet fick coronapandemin en oväntad vändning. När hennes kärnmarknad, som bestod av företagskunder, fullständigt kollapsade över en natt uppstod i stället nya möjligheter online.
– Jag hade en student här, Johan Nilsson, som drev en egen webbshop. Jag märkte snabbt att han var väldigt duktig och vi inledde ett samarbete. Juni 2020 startade vi upp den nya webbshoppen. Näthandeln gick från att dra in 20 000 kronor per år till att omsätta 75 000 i månaden. Det förändrade hela dynamiken i verksamheten. Jag dubblade min omsättning under pandemin och kunde ta ut min första riktiga lön, säger hon och fortsätter:
– Jag trodde inte att onlineförsäljning skulle fungera för konsthantverk. Jag var helt säker på att hantverk kräver att man måste finnas på plats, att man måste klämma och känna på en skulptur för att vilja köpa den. Det är nog en ganska konservativ syn på vår bransch och Johan förstod inte alls hur jag resonerade. Det visade sig att jag hade helt fel. Det går jättebra att sälja online.
Kombinationen av kommersiell design och hantverkarglädje har gjort att Linda Isaksson klarat sig där så många andra gått under och att sälja sinnrikt designade produkter inför högtider är ett exempel på hur Heta Hyttan ständigt återuppfinner sig själv som studio. Utöver dessa högtidsrelaterade hantverk blandar Linda Isaksson Heta Hyttans klassiska signaturprodukter med nya idéer sprungna ur en skandinavisk designkultur.
– Jag är ganska kreativ och ville egentligen bli designer. Jag halkade in på det här för att Orrefors såg att jag hade talang för hantverket. Det var där jag fick min grundutbildning. Skandinavisk design genomsyrar det jag gör. Det rena och avskalade.
Att särskilja det kommersiellt gångbara från det konstnärliga är inget som bekymrar Linda Isaksson, som i stället ser popularitet som ett kvitto på kvalitet.
– Jag vill bli folkkär. En folkhemskonstnär. Det tycker jag är fint, säger hon.
Linda Isaksson är heller inte en glaskonstnär som snöar in på ett enskilt verk. I stället har hon utformat sina produkter utifrån att det ska gå fort att blåsa. Själva blåsningen tycker hon mycket om och vill satsa så mycket tid som möjligt på att blåsa glas.
– Jag vill gärna hålla på med produktion. Det är meditativt. Numera så rullar sakerna fram ur händerna, jag behöver inte längre tänka lika mycket på själva hantverket. Det sitter i mina händer. Jag sätter in lurarna och lyssnar på ljudböcker eller musik och så blåser jag.
Glasblåsning är en gammal konst som i dag delar flera drag med industrin. Där Linda Isaksson upprätthåller det hantverksmässiga och konstnärliga i själva blåsningen är hennes lokal däremot utformad som en modern produktionslokal. Med detta kommer en hel del material- och produktionskostnader.
– Det går åt cirka åtta ton glas per år. Jag köper återvunnet glas från andra glasbruk som jag sedan använder här, säger hon.
2010 gjorde hon ett antal större investeringar i verksamheten där hon också konverterade två gasolugnar till el. Då ugnarna går dygnet runt större delen av året medför det också en stor elförbrukning. Ett fördelaktigt avtal har däremot skonat henne från de värsta elräkningarna.
– Jag förbrukar runt 180 000 kilowatt per år. Med en så hög förbrukning kan man däremot också förhandla om priset, så jag har bundna elavtal med fasta priser. Det har så klart underlättat de senaste åren.
Linda Isaksson har länge varit van att satsa i motvind, från glasbrukskrisen vid öppningen via bankkris och corona. När omvärlden nu går in i en global lågkonjunktur väljer Linda Isaksson återigen att satsa. Nu expanderar hon sin online-handel till en global marknad. Från och med denna veckan kan hennes glas köpas av kunder i hela världen.
– Tidigare har vi bara sålt inom Sverige, men nu utökar vi verksamheten online. Fraktpriserna har tyvärr varit väldigt höga men nu är den svenska kronan så svag att det kompenserar för den dyra frakten. Det känns spännande. Jag vet att jag ligger bra till prismässigt jämfört med hur det ser ut i andra länder och jag tror att många utomlands kan tilltalas av min design.
När PT hälsar på i studion blåser hon glasrenar, en produkt som främst är tänkt att attrahera naturintresserade turister och kunder från andra länder.
– Jag tror att jag har en bra marknad bland de som gillar djur och natur. Jag tänker Holland, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Kanada.
Tajmingen på satsningen kan mycket väl bli lyckosam och lagom till PT:s besök har Linda Isaksson just fått in sin första internationella beställning.
– Jag fick min första beställning från Frankrike i går! Det känns väldigt roligt, säger hon.