Het arbetsmarknad för yrkesutbildade

Rekordmånga av landets yrkeshögskolestudenter får jobb, under pågående utbildning, eller direkt efteråt. Fyra av utbildningarna finns i Piteå.

Glada. Utbildningsledaren Karin Gebing och läraren Markus Odevall är glada att digitalstrateg- och integrationspedagogutbildningarna får fortsätta i Piteå.

Glada. Utbildningsledaren Karin Gebing och läraren Markus Odevall är glada att digitalstrateg- och integrationspedagogutbildningarna får fortsätta i Piteå.

Foto: Maria Johansson

Piteå2018-02-16 18:10

En färsk enkät som Myndigheten för yrkeshögskolan gjort bland studenterna visar att av de nästan 13 000 personer som tog examen från yrkeshögskolans olika utbildningar år 2016, så hade 93 procent ett arbete 2017. I Norrbottens län ligger siffran på 96 procent och utbildningarna finns i Piteå, Luleå, Boden, Jokkmokk och Gällivare.

Karin Gebing, utbildningsledare på Piteå kommun, tycker att siffrorna är glädjande. Hon ska snart sammanställa statistiken som de är skyldiga att rapportera till myndigheten.

– Trots att HVB-hemmen har minskat sina verksamheter sedan starten så har 75 procent av studenterna från utbildningen till integrationspedagog fått jobb, säger hon.

Utbildningen till digital strateg har även den varit lyckad.

– Den första kullen har nyss gått ut. Våra siffror visar att 17 studenter av den klassen kommer att ta sin examen. I princip samtliga fick jobb, redan under sin studietid.

Karin Gebing tror att framgångsfaktorn har varit ett tätt samarbete med näringslivet, samt brist på arbetskraft. Även om företag snabbt kunnat erbjuda jobb så har de varit noga med att poängtera vikten av att slutföra studierna.

– Våra studenter har en hög examensgrad. De har verkligen hörsammat vad som sagts.

Utbildningsledare för Lernia, Elisabeth Vidman, ansvarar för ytterligare två yrkeshögskoleutbildningar som bedrivs i Piteå, servicetekniker förnybar energi och systemintegratör. Den senare är på distans.

– Vi kan inte ha det mer angenämt än vad vi har det just nu. Alla våra elever går ut i jobb, säger hon.

Utmaningen i dagsläget är att fylla klasserna.

– Högkonjunkturen som vi befinner oss i gör det svårare. Vi är många som ska konkurera om samma människor, säger hon.

Myndigheten för yrkeshögskolan har också beviljat fortsättning för flera YH-utbildningar och i Norrbotten har tolv fått klartecken. Karin Gebing menar att det är långt ifrån en självklarhet att få fortsätta.

– Konkurrensen är superhård bland utbildningsanordnare, så det känns fantastiskt. Nu kommer vi jobba med ytterligare två utbildningsstarter. En som kommer i gång i höst och sen ytterligare en som börjar 2019.

Företagen är i stort behov av personal, inte minst inom vindkraften men även inom sol, vatten och biogasindustrin.

– De nästan hjulade runt i rummet på ledningsgruppsmötet när jag berättade att vi får fortsätta, säger utbildningsledaren Elisabeth Vidman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!