– Vi testar Hesa Fredrik fyra gånger per år. Det sker den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, säger Ulf Svärdsudd, ställföreträdande räddningschef i Piteå.
Signalen testas i hela landet där MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skickar påminnelse om att testet ska genomföras.
I eftermiddag aktiverar han det system som sätter fart på 33 tutor i Pitebygden. Det sker i två steg. Först måste systemet aktiveras i datorn. Steg två är att vrida på en nyckel i en konsol.
Ulf Svärdsudd förklarar att Hesa Fredrik används vid katastrofsituationer där det kan uppstå allvarlig fara för allmänhet. Det kan exempelvis handla om ett gasutsläpp.
– Hesa Fredrik ska inte förväxlas med flyglarm, det ingår i ett annat system, säger Ulf Svärdsudd som uppger att det är den lokala räddningschefen i beredskap som gör bedömningen om larmet ska utlösas.
Räddningstjänsten har ytterligare två möjligheter att använda om det uppstår allvarligare händelser. En kan vara att det sprids giftig rök vid en brand.
– Via SOS Alarm kan vi skicka textmeddelanden som läggs ut i TV, säger ställföreträdande räddningschefen.
Han säger att många har nog sett textremsan som plötsligt dyker upp i rutan där en räddningsledare uppmanar folk att gå in och stänga dörrar och fönster. I Piteå har det använts i samband med bränderna vid Jysk och husbilsförsäljaren Camp4you.
Det tredje verktyget är helt nytt.
– I juli kommer en ny lag där SOS Alarm kan skicka sms till alla som har en mobiltelefon och som befinner sig i ett olycksområde. Tidigare var det begränsat till de boende i området. Det känns bra att systemet utökats, säger Svärdsudd.