Hemvändare startade rymdföretag

Sandra Nilsson är hemvändaren som flyttat från Tyskland till Piteå. Här har hon och sambon startat ett företag där de tagit fram en mjukvara som ska underlätta kommunikationen med satelliter.

Göran Carlson, som arbetar för ABI ger stöd till Sandra Nilssons rymdföretag.

Göran Carlson, som arbetar för ABI ger stöd till Sandra Nilssons rymdföretag.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-09-19 22:59

Sandra Nilsson, 26 år, är född och uppvuxen i Piteå. Hon gick det naturvetenskapliga programmet vid Strömbackaskolan. Där blev intresset för fysik så starkt att 2013 gick började hon läsa rymdteknik vid LTU.

– Det var en bra utbildning där jag var halva tiden vid Rymdinstitutet i Kiruna, säger hon.

I Kiruna mötte hon Benjamin Fischer från Österrike. Han pluggade inom ramen för EU:s utbytesprogram Erasmus. Efter studietiden åkte de till Tyskland där han fick jobb inom ESA, det europeiska rymdprogrammet.

– Jag gjorde klart mitt examensarbete som handlade om strålningsvetenskap för mänskliga rymdfärder. Under den tiden arbetade vi på en lösning marknaden efterfrågar, att skapa en bättre kommunikation mellan satelliter och markenheter, typ antenner, som tar emot data från satelliterna. Det är ett känt problem att de system som finns enbart klarar att hantera tio procent av den information som skickas, säger Sandra Nilsson.

Paret startade företaget Arctic Space Tech som lanserar en ny mjukvara som klarar att hantera en större mängd data och som kortar processen.

– Tekniken på marken har inte utvecklats i samma takt som det som flyger. Markstationerna är inte kompatibla med satelliterna. Det gör att det blir dyrt för satellitoperatören. Idag försvinner en stor mängd data, förklarar hon.

I Sverige fick paret kontakt med Arctic Business (ABI) affärsrådgivare Göran Carlson. ABI hjälper nya innovativa företag med rådgivning, rekrytering, tillgång till kapital och affärskontakter.

Han såg till att hemvändarna kom in i värmen i ESA Bic Sweden, en inkubator som drivs av ABI där målgruppen är rymdrelaterade företag. Just nu finns sju företag i norr anslutna till ESA Bic. Med det fick Arctic Space Tech tillgång till 800 000 kronor i startkapital och nu arbetar Nilsson och Fischer med att marknadsföra mjukvaran.

– Vi vet att det finns en efterfrågan på vårt system i hela Europa, säger Sandra Nilsson.

Hon säger att nu inleds ett hårt arbete för att marknadsföra produkten och att hitta finansiärer.

– För ett normalt företag tar det två till tre år att nå en omsättning och börja tjäna pengar på produkten. Den resan kan kosta från fem till 15 miljoner kronor, säger Göran Carlson.

Hur hittar man de pengarna?

– De kan komma från banker, riskkapital, Norrlandsfonden, Almi, affärsänglar och bidrag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om