Hemtjänsten inför "karantänavdrag"

Risken för smitta gör att brukare tillfälligt avsäger sig besök av hemtjänsten. För att förenkla rutinerna har ett "covid-19-avdrag" nu införts för hemtjänstavgiften.

På grund av rädsla för smitta har brukare inom hemtjänsten valt att "pausa" hjälpinsatserna och socialnämnden har nu beslutat om ett "covid-19-avdrag"  för att förenkla rutinerna.

På grund av rädsla för smitta har brukare inom hemtjänsten valt att "pausa" hjälpinsatserna och socialnämnden har nu beslutat om ett "covid-19-avdrag" för att förenkla rutinerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Piteå2020-05-20 06:00

Önskemål från brukare om att "pausa" hemtjänsten har fått äldreomsorgen att se över sina rutiner. För att inte biståndshandläggarna ska få en ökad arbetsmängd med att avsluta ärenden för att sedan påbörja dem på nytt har socialnämnden beslutat om ett särskilt "covid-19-avdrag" för de brukare som väljer att göra uppehåll i hjälpen från hemtjänsten.

– Det är inte så många som begärt att få pausa sin hemtjänst, under april hade vi tio personer, men det kan ju öka, säger Helena Magnusson, avdelningschef för ordinärt boende (hemtjänst, reds. anm). 

Hon säger att "karantänavdraget" endast är till för brukare som avsäger sig hemtjänst på grund av rädsla för smitta.

– Jag skulle tro att det handlar om brukare med väldigt litet hjälpbehov, som kan lösa den hjälp de får av hemtjänsten, exempelvis handling, på annat sätt under en period.

Hon har svårt att tro att brukare som behöver hjälp av hemtjänsten fem till sex gånger per dag skulle kunna pausa insatserna.

– En reflektion man i så fall gör är ju hur behovet egentligen ser ut.

För många brukare är det en otrygghet att få besök av flera olika personer från hemtjänsten. Även om ambitionen är att det "i möjligaste mån" ska vara samma personal som går hem till brukarna är det inte helt enkelt i praktiken.

– Vi har just nu en personalfrånvaro på 20 procent. Ofta vet man inte hur många som kommer på morgonen eftersom personalen är tillsagd att stanna hemma vid minsta symptom, och då är det svårt att lägga ett schema. 

– Det är lätt att tycka att så få som möjligt ska besöka brukaren, men det är inte så enkelt. Om all personal skulle vara frisk skulle det vara en annan sak, säger Helena Magnusson.

Hon konstaterar också att det är en personalintensiv verksamhet med olika kompetenser inblandade för att kunna ge den omsorg som behövs.

Men enligt Helena Magnusson pågår arbetet med att minska antalet personer hos varje brukare kontinuerligt. Bland annat försöker man undvika att timanställda vikarier hoppar in överallt och man försöker skapa team kring varje brukare. 

För poolpersonal finns idag tre olika pooler – särskilt boende, hemtjänst och gruppbostad/personlig assistans – istället för som tidigare en gemensam pool för alla verksamheter.

– Vi ser också att personalfrånvaron är mindre än tidigare och vi hoppas att den utvecklingen fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!