Delade meningar kring avstängning av vårdpersonal

Omtanke för en medmänniska eller kränkande särbehandling av en kollega? Meningarna kring de två avstängda vårdarbetarnas agerande går isär. "Vi ville inte genera honom", säger en av dem.

PT har tagit del av en inspelning av mötet på Piteå sjukhus där två anställda stängdes av efter en konfrontation med läkaren.

PT har tagit del av en inspelning av mötet på Piteå sjukhus där två anställda stängdes av efter en konfrontation med läkaren.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-10-21 19:00

PT har tidigare berättat om läkaren på en avdelning på Piteå sjukhus som uppvisade ett märkligt beteende, enligt hans kollegor. Läkaren kunde inte öppna dörren själv och verkade inte må bra. När två kollegor konfronterade honom mynnade det ut i att kollegorna stängdes av för kränkande särbehandling.

PT har tagit del av en inspelning av mötet där de två kollegorna stängdes av. Där ger de först sin syn på händelsen.

Kvinnorna säger att de har svårt att förstå vilka proportioner händelsen har tagit och varför de måste vara avstängda under en ansträngd semesterperiod.

– Kränkande särbehandling känns extremt främmande när man bara visade omsorg, säger en av dem.

De båda medger att det finns detaljer i händelseförloppet där de båda hade kunnat agera annorlunda, men de hävdar bestämt att de agerade med välvilja.

– Vi ville inte genera honom. Att ringa en chef blir en stor grej. Nu måste vi antingen säga att vi fick två veckors extra ledigt, vilket ingen kommer tro, eller så måste vi berätta. Det var det vi inte ville. Jag oroar mig nästan mest för honom, säger en av dem under mötets gång.

Under mötet frågar verksamhetschefen om kollegorna har tittat i läkarens journaler. Personalen nekar bestämt, även efter att verksamhetschefen berättar att arbetsgivaren har begärt ut loggkontroll och kommer att gå igenom listorna som visar vem som varit inne i läkarens journal.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd meddelade läkaren en treårig prövotid på grund av alkoholproblem i fjolhöstas. Verksamhetschefen tror att medarbetarnas kännedom om läkarens missbruksbakgrund har färgat deras beteende.

– Det som hände får inte hända på en arbetsplats. Omsorgen fanns där, men något annat tog över. Jag känner mig bekymrad över hela situationen, säger verksamhetschefen.

Personalen: Det du menar nu är att man inte ska reagera på beteende?

– Nej, det säger jag inte, säger verksamhetschefen.

Att omtanken ifrågasätts av verksamhetschefen gör personalen besviken.

– Jag kommer aldrig mer att bry mig om något, säger en av medarbetarna under mötet.

När Piteå-Tidningen ringer upp verksamhetschefen vill hon inte kommentera mötet vidare.

– Jag kommenterar inte enskilda personalärenden, säger hon och hänvisar övriga frågor till divisionschefen.

Divisionschefen har fått rapporter om ärendet och känner till händelsen.

– Men vår inställning är att vi inte pratar om enskilda ärenden, säger han.

Kan du säga vad ärendet mynnade ut i – bedömdes det som kränkande särbehandling?

– Vi uttalar oss inte i enskilda ärenden. Vi vill inte att någon ska hängas ut i media. Det känns inte rättvist mot dem, så vi behåller den linjen. Vi vill inte uttala oss.

Under mötet uttrycker facket oro över hierarkier på avdelningen.

Behandlas alla lika bortsett från arbetsuppgifter?

– Vår ambition är att alla ska behandlas likvärdigt. Vi ska jobba efter samma värdering. Man ska ha möjlighet att bidra till arbetet utifrån sin kunskap och profession på olika vis, sedan ska vi se på alla likvärdigt.

Ivo har efter händelsen öppnat ett ärende angående läkaren.

– Om Ivo öppnar ett ärende, då får vi ju till oss att vi också ska utreda det än mer noggrant om vi inte har gjort det. De kommer ju att ställa oss frågor som vi ska ge svar på, säger divisionschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!