Hembakt fika till toner av julmusik

Hon är en förstklassig julälskare som dricker glögg året om och är besatt av saffranssemlor. Hennes bakverk knådas till tonerna av svensk julmusik i modernt snitt. Möt Jeanette Hansson bakom populära bageriet Jeanettes kök. Här delar hon med sig av sina bästa saffranstips.

Juliga dammsugare med snöfin detalj.

Juliga dammsugare med snöfin detalj.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-12-01 06:00

Lokalen i en källare mitt emot LF Arena har rymt både ayurvediska behandlingar och svettiga boxare. När man nu tar trappan ner slingrar sig dofter av saffran, vanilj och pepparkaka genom trapphuset.

Om det gick att samla dem i ett doftljus, skulle det bli den ultimata juldoften till alla hem.

Sedan i juni huserar nämligen företaget Jeanettes kök här.

Bakom bulldegar, rullrån och konstfullt dekorerade tårtor står Jeanette Hansson.

– När jag var föräldraledig med mitt första barn blev jag rastlös av att bara gå hemma och bakade mer och mer, eftersom det är något jag verkligen brinner för. Där föddes tanken på att utveckla min hobby till något mer, berättar hon.

Efter pepp från sambo och övrig familj bestämde Jeanette sig för att starta eget med specialbeställda tårtor som specialitet.

– Jag har tidigare jobbat inom både kafé och restaurang och genom de erfarenheterna visste jag vad som är viktigt för mig – nämligen att göra allt från grunden. Läser man innehållsförteckningen på en smörbulle kan den mycket väl vara mjölkfri och det är ju inte riktigt rätt. Mandelmassan i semlan behöver inte ens innehålla mandel, utan är ofta baserad på aprikoskärnor och bittermandelarom, säger Jeanette.

Allt sådant ville hon bestämt undvika.

– För mig är det en självklarhet att baka på äkta smör och vispgrädde. Mitt fika är så nära hembakat det går, enda skillnaden är att jag inte bor där jag bakar, säger hon.

I grunden jobbar Jeanette vanliga kontorstider. Under veckans första dagar gör hon grundjobbet, som att koka sylt, baka bottnar och förbereda dekorationer som blommor eller modellerade figurer. När det närmar sig fredag blir det mer hektiskt.

– Natten mot fredag börjar jag baka mellan två och fyra på morgonkvisten.

Efter lunch öppnar hon själva butiken. Då kan kunder hämta sina beställningar, eller droppa in för att spontant handla hem någon sötsak.

– Jag tar emot och lämnar ut beställningar under hela veckan, men genom att bara ha öppet en eftermiddag i veckan blir jag inte avbruten när jag bakar och så kan jag ägna mig åt kunderna till hundra procent de timmar jag har öppet. Dessutom blir det väldigt lite svinn på det sättet och därför kan jag hålla nere priserna. Om det blivit något över från fredagen säljer jag ut det dagen efter.

Nu i adventstid letar sig bland annat biskvier med apelsinkräm, veganskt julgodis och färdig pepparkaksdeg in i fikadisken.

– Det känns roligt att kunna erbjuda en riktigt bra pepparkaksdeg, som folk kan baka med hemma. Den är lätt att arbeta med, mina barn har varit testpatrull och de ger degen tummen upp.

Snart tronar också ett stort pepparkakshus i form av en Norbottensgård bland de andra godsakerna.

– Men lussekatter undviker jag helst, de är lite tråkiga. Jag bakar dem till lucia, annars föredrar jag saffransbullar med vaniljfyllning – de blir saftiga och goda.

.

Vad är hemligheten för att lyckas med saffransbaket?

– För att saffransbullarna inte ska bli torra ska man baka med en lös deg. Många tipsar om att tillsätta kesella eller majonnäs – men ju mer vätska du tillsätter desto mer mjöl måste du också tillföra och det torkar ut degen. Så svaret är att baka med så lös deg som möjligt, och att använda mycket smör, skrattar Jeanette och påpekar att övning ger färdighet.

När hon själv ska välja sitt favoritfika kommer svaret inom en sekund.

– Jag väljer saffranssemlan, tveklöst. Fick jag bara fika en sak resten av livet skulle jag välja den. Semlan är min stora crush i livet. Det är det godaste jag vet.

Att Jeanette är en riktig julmänniska är lätt att förstå när hon berättar att hon gärna dricker glögg året om.

– Lite vit glögg med en isbit i är jättegott mitt i sommaren.

Till första advent är hemmet pyntat och granen står klädd och klar.

I Jeanettes släkt finns en stark fikatradition och till jul blir småkakorna många, gärna med klassiska smaker av saffran, apelsin och nejlika.

– En annan tradition är att vi äter julbord på Jössgården med släkten två dagar innan julafton. Sedan är vi bara hemma. De andra i familjen som vill komma förbi är välkommen på gröt och skinkmackor. Jag älskar de där dagarna när man jazzar runt i pyjamas och tar det lugnt.

Numera bakar Jeanette ytterst sällan hemma.

– Man är inte så sugen när man bakat på jobbet hela dagen, men ibland bakar jag med barnen när de vill, säger hon.

Det är fredag och klockan närmar sig tolv. Utanför dörren till Jeanettes kök ringlar kön redan uppför trappen.

Många vill köpa med någon godsak eller ett matbröd hem. I framtiden finns planer på att öppna ett litet kafé i lokalen, och att hålla kurser, möhippor och föreningsmöten.

– Jag har en hel del planer – men en sak vet jag säkert. Jag trivs jättebra med det jag gör och känner mig stolt när jag räcker fram mina tårtor över disken.

När Jeanette lägger sig i soffan om kvällarna säger hennes sambo att hon luktar pepparkaka.

Själv känner hon det inte längre.

Dofterna är en självklar del av hennes omgivning numera.

Fakta

Namn: Jeanette Hansson

Ålder: 28 år.

Familj: Sambon Anders Lindgren, barnen Molly, 6 år, och Ellen, 3 år.

Gör: Driver Jeanettes kök.

Intressen: Fjällen, skoterkörning, hästar.

Julminnen från bardomen: Vi hälsade på tomten i Rovaniemi, det var mysigt. Jag minns också julmarknaden på Skansen och känslan när vi åkte häst och släde.

Godaste julmaten: Ärligt talat är jag inte så förtjust i julmat, men jag gillar min mosters champinjonomelett.

När jag bakar lyssnar jag på: Alltid på musik, nu drar jag ofta igång en julskiva. Gärna svensk julmusik i modernare snitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om