Munksunds skola byggdes 1976 direkt på en betongplatta, på betongen limmades sedan golvmattorna fast.
Vill ha analys av spacklet
I sin anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet Ulla Åström att personalen nu vill ha en analys av innehållet i spacklet och limmet som ligger under alla golvmattor och på betongen i de berörda lokalerna.
"Enligt Anticimex har betongsulan sugit upp markfukt och löst upp limmet under golvmattorna" skriver Åström och påpekar att även kemiska emissioner bildats och nu tränger upp igenom golvmattorna.
"Vi vill veta innehållet i dessa kemiska emissioner" skriver Åström.
Roger Wiklund, Anticimex, håller dock inte riktigt med om den bilden utan hävdar att limmet bara var "klibbigt" på just den plats som undersöktes, sedan tillkom den "karaktäristiska lukten" av fukt.
- Så det är ingen ide att nu i efterhand börja leta efter olika ämnen i luften, när vi redan vet att problemet finns under mattan.
Det är när fuktigheten i marken värmer upp betongplattan (oftast efter minst tio år) som limmet löses upp och en emission (utsläpp) bildas. Den tränger sedan upp, igenom golvmattan.
- Väldigt många fastigheter i kommunen är byggda på det här sättet, en del får problem med fukt, andra får det inte. Men att skolan nu ska saneras är ju väldigt positivt i sig.
Anticimex jobbar som konsulter åt Piteå kommun när det gäller saneringen av skolan. Betongplattan ska nu putsas och ny golvmatta läggas ovanpå, dock med en luftspalt emellan.