Helrenoverad Supercub flyger vidare

Den pontonförsedda USA-maskinen heter Piper Supercub och är trots sina 67 år i perfekt trim. ”Vi flyger ofta upp till stugan i Adolfström", säger ägaren Thomas Hallberg.

EGET BYGGE. Experimental måste stå på planet eftersom det klassas som hemmabygge. Thomas Hallberg har själv helrenoverat Supercuben.

EGET BYGGE. Experimental måste stå på planet eftersom det klassas som hemmabygge. Thomas Hallberg har själv helrenoverat Supercuben.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-06-20 12:08

Thomas Hallberg är ordförande i Piteå flygklubb. Han blev flygbiten för 30 år sedan då han tog certifikatet med Roger Pettersson som flyglärare.

Därmed ändrade han inriktning. Från att ha kört rally och varit kartläsare valde han att stiga mot högre höjder.

– Vi var fyra i Luleå som tog certifikatet och vi köpte ett plan tillsammans. En Piper Supercub från 1950, och nu är jag ensamägare till planet, berättar Thomas Hallberg.

Det står parkerat på en vagn vid flygfältet, försett med pontoner.

– Långnäs har den fördelen att fältet ligger nära Piteälven. Det är lätt att dra ned planet till vattnet och starta därifrån, säger flygklubbens ordförande.

År 2000–2004 beslöt han att totalrenovera Supercuben.

– Jag plockade ned maskinen i småbitar. Inklusive motorn. I dag är den så kallad experimentklassad, ligger i samma klass som ett hemmabygge. Det ger fördelen att du kan göra servicen helt själv. Du ska dock ha gått en baskurs i underhåll, säger han.

– Nu är maskinen 67 år och den fungerar perfekt.

Är det dyrt att flyga?

– Du kan få ett bra begagnat flygplan från 100 000 kronor upp till en halv miljon kronor. Om du har ett eget ultralätt plan kan du serva själv, och försäkringen på ett plan är inte högre än vad den är för en större båt. Räknar man driftskostnad per distansminut är det dyrare att åka båt än att flyga, säger Thomas Hallberg.

– För att behålla certifikatet ska du förnya det vartannat år. Har du flugit minst tolv timmar det senaste året räcker det med att flyga upp med en flyglärare.

Själv flyger han cirka 20 timmar per år.

– Jag kör med skidor under vintern, men jag flyger mest under sommaren. Det blir turer runt Piteå men vi flyger också ofta upp till stugan i Adolfström. Då har jag flottörerna på, landar på vattnet och kan i princip köra ända fram till stugan, säger piloten.

Han pekar på tjusningen med att flyga upp till inlandets fjällvärld.

– Det finns så många fjällsjöar. Du kan landa i princip var som helst.

Han är 65 och tycker att det är ett privilegium att kunna köra ut på startbanan och lyfta mot himlen.

– Det är jätteroligt. Och jag är lika flygbiten som när jag var 30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om