På torsdag drar den första upplagan av Samiska vårvinterfestivalen igång. Förberedelserna har kommit långt och under tisdagen jobbade man med att resa tält och kåtor på stan. Fyra kåtor har rests på det gamla P-däcket vid Stadsberget och partytältet med scen är redan monterat.
– Det känns jättebra nu inför festivalen. Vi började jobba med det här i juli. Det här är något jag tänkt på i många herrans år, att man borde göra en samisk festival i Piteå. Det har aldrig funnits någon samisk festival i Piteås 400-åriga historia.
Festivalen kommer att pågå på flera håll i Piteå från torsdag till söndag. I nöjestältet på Stadsberget kommer den betalande publiken att kunna ta del av ett flertal bokade artister som inkluderar Astrid Tuorda, Ola Stinnerbom, Fröken Snusk, Sancuari, Gruvknegarn, Bardee, Kevin Boine, Västanvind Jojk, Per-Erik "Perra" Karlsson, El Papi och husbandet Tjocksmock. Ulf Nårsa berättar att bokningarna gjorts med målet att nå en bred grupp besökare.
– Vi har fått en del kritik fört vårt val av artister från folk som säger att det inte är någon samisk festival, men vi vänder oss till allmänheten och till alla grupper. Därför vill vi också erbjuda olika artister och genrer, inte bara samiska, säger han.
Kåtorna på Stadsberget kommer att värmas upp med pelletskamin och i nöjestältet kommer två dieselkanoner att öka tempen inne i tältet.
– Även om det är kallt ute kommer vi att ha åtminstone 7-8 grader i tälten, säger Ulf Nårsa.
Förutom nöjen och artister kan besökarna under dagtid besöka festivalens marknad, lyssna på föreläsningar om samisk kultur, ta del av barnaktiviteter och hälsa på tamrenarna.
– Marknaden håller till på Rådhustorget och på museet kommer det att hållas olika föreläsningar. På Byxtorget kommer det att stå en kåta där vi kommer att ha barnaktiviteter. Det blir mycket som händer. Klockan 17 stänger vi dagaktiviteterna och så släpper vi in igen från klockan 19 här på Stadsberget, där vi har mat, dryck och underhållning, säger Ulf Nårsa.
Ulf Nårsa hoppas nu att många ska besöka festivalen och hoppas kunna göra den Samiska vårvinterfestivalen till ett återkommande inslag i Piteå.
– Det här är något vi tänker ska bli årligen återkommande. Vi hoppas att det ska gå bra nu i år och att det inte blir någon flopp, säger han.