Helena Strömbro Ershag är död – blev 46 år

Hon kallade sig själv en Piteåbo i förskingringen, som gärna pratade samhällsfrågor och populärkultur. Sedan 2020 jobbade hon som redaktionschef och ansvarig utgivare på Norran i Skellefteå. Efter en tids sjukdom har nu Helena Strömbro Ershag avlidit.

Helena Strömbro Ershag blev sjuk i cancer för två år sedan, men fortsatte arbeta under delar av sin sjukdomstid.

Helena Strömbro Ershag blev sjuk i cancer för två år sedan, men fortsatte arbeta under delar av sin sjukdomstid.

Foto: Lars Eriksson

Piteå2024-04-03 19:00

Det var det första jobbet som journalist på Norran som gjorde att Helena Strömbro Ershag, bördig från Piteå, flyttade till Skellefteå. 17 år senare rekryterades hon tillbaka till tidningen som redaktionschef och ansvarig utgivare i april 2020. Då hade hon erfarenheter som copywriter, innovationsledare och strateg inom såväl ledarskap som varumärke, framförallt från byrån Krux. 2020 blev Norran en del av Norr Media och NTM, och den förändringen blev Helena Strömbro Ershags första uppdrag.

Hennes vision var att Norran skulle vara först på händelsenyheter – bäst på att förklara, och hon drevs av att lokal media ska bidra till ett demokratiskt samhälle där människor får kunskap, perspektiv och möjlighet att synas och höras. En vision som lever kvar på Norran. Helena Strömbro Ershag var drivande i att starta Framtidsfabriken – ett sätt att tillsammans med NSD, Norrbottens-Kuriren och Piteå-Tidningen bevaka investeringarna i industriomställningen som sker i norra Sverige. 

Helena Strömbro Ershag blev sjuk i cancer för två år sedan, men har fortsatt arbeta under delar av sin sjukdomstid, bland annat med projektet Norran English som ger lokal journalistik till nya Skelleftebor. Läsarna har även fått följa henne i krönikeformat där hon bjudit in läsaren till sin vardag och satt små frågor i större perspektiv på ett sätt som berört många.

– Helena har genom sitt ledarskap betytt mycket för Norran och har även gjort ett stort avtryck hos våra läsare genom sina omtyckta krönikor, där hon bland annat skrivit öppenhjärtigt om sin svåra sjukdomstid. Jag vet att många också hörde av sig till henne efter hennes sista krönika och att hon blev glad över alla fina meddelanden, säger Malin Christoffersson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Norran.

Helena Strömbro Ershag avled under påskhelgen och sörjs av familj, vänner och kollegor. Hon blev 46 år gammal.

– Framför allt sörjer vi att vi förlorat en mycket uppskattad vän och kollega som alltid tog sig tid att se sina medmänniskor. Helena var en varm, begåvad och rolig person att jobba med och saknaden efter henne är stor, säger Malin Christoffersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!