Helena Stenberg har rätt till fallskärm på 7,5 miljoner

Helena Stenberg har rätt till en fallskärm på 48 000 kronor i månaden när hon slutar som kommunalråd vid 52 års ålder. Inkomstgarantin betalas ut till 65 års ålder, men minskas med andra inkomster. "Det är klart jag ska jobba", säger hon.

Helena Stenberg (S) säger att hon har för avsikt att jobba efter att hon slutar som kommunalråd, men kan inte säga om hon kommer att ansöka om inkomstgarantin som betalas ut till 65 års ålder.

Helena Stenberg (S) säger att hon har för avsikt att jobba efter att hon slutar som kommunalråd, men kan inte säga om hon kommer att ansöka om inkomstgarantin som betalas ut till 65 års ålder.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-11-11 20:00

När Helena Stenberg (S) slutar som kommunalråd efter valet 2022 behöver hon inte arbeta en dag till – om hon vill.

Helena Stenberg tillträdde som kommunalråd 2006 och omfattas därför av ett äldre pensionsavtal som heter PBF, bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda. Den ger henne rätt till visstidspension av Piteå kommun från att hon slutar och fram till 65 års ålder.

Visstidspensionen är en inkomstgaranti som beräknas på Helena Stenbergs årsarvode som för 2020 är 888 000 kronor. Om hon inte återgår i arbete har hon rätt till en fallskärm på 48 000 kronor i månaden som betalas ut när hon slutar 31 december 2022 och fram tills hon fyller 65 år i november 2034. 

Totalt handlar det om cirka 7,5 miljoner kronor som Helena Stenberg skulle kunna få utbetalt under 13 år – en kostnad för skattebetalarna på drygt 9 miljoner kronor.

– Den rättigheten finns enligt det avtal som jag går under, men jag tänker att jag har 15 år kvar till pension och de åren ska jag så klart jobba, säger Helena Stenberg.

Visstidspensionen samordnas med annan förvärvsinkomst och skulle Helena Stenberg välja att fortsätta jobba blir inkomstgarantin från kommunen lägre. Vid en lön på exempelvis 40 000 kronor sänks fallskärmen till 21 000 kronor i månaden, enligt uträkningar av KPA Pension.

– Jag tänker att jag ska arbeta och försörja mig precis som vanligt. Jag har en tjänst att gå tillbaka till om inget annat händer, säger Helena Stenberg som är studie- och yrkesvägledare.

För att Helena Stenberg ska få ersättning genom PBF måste hon ansöka om pensionsförmånen. I dag vill hon inte lämna något besked om hon kommer att göra det eller inte.

– Min ambition är att ha ett jobb med en lön så att jag inte ska behöva nyttja det, men jag kan inte svara på det idag. Det beror på omständigheterna den dagen.

Utöver visstidspensionen innehåller PBF också en guldkantad ålderspension där Helena Stenberg har rätt till 49 600 kronor i månaden från 65 år och livet ut. Även ålderspensionen samordnas med andra ersättningar. Vid en allmän pension på exempelvis 16 000 kronor utbetalas 33 600 kronor från kommunen.

– Det är klart att jag också ska ha rätt till pension som alla andra som har jobbat även om det här är ett uppdrag och inte en anställning, säger hon.

Sex politiker får pension

Piteå kommun betalar ut livslång ålderspension till fem tidigare S-politiker enligt PRF/KL och PBF. Det handlar om:

Peter Roslund, 34 683 kronor i månaden

Maj-Britt Lindström, 20 008 kronor i månaden

Ruth Rahkola, 9 495 kronor i månaden

Eleonor Klockare, 13 496 kronor i månaden

Siv Marklund, 1 715 kronor i månaden

I dagsläget finns det en person som får visstidspension enligt PBF. Det är socialnämndens tidigare ordförande Agnetha Eriksson, 63, som får 6 890 kronor i månaden. 

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!