Helén Lindbäck: Skilj på Halloween och alla helgons dag

Bus eller godis och en tid att minnas de döda. I år firas Halloween och alla helgons dag på samma dag, lördagen den 31 oktober.– Just i år råkar Halloween sammanfalla precis samma dag som alla helgons dag. Vi i kyrkan tycker inte om att sammanblanda dem, säger Helén Lindbäck, präst i Piteå församling.

Halloween är en tradition som kommer från USA. Den firas den 31 oktober varje år, och många barn klär ut sig och går runt i kvarter i jakt på godis.

Halloween är en tradition som kommer från USA. Den firas den 31 oktober varje år, och många barn klär ut sig och går runt i kvarter i jakt på godis.

Foto: Bullit Marquez

PITEÅ2015-10-23 05:00

Helén Lindbäck hoppas att de som firar Halloween väljer att göra det nu i helgen istället för nästa helg när det är allhelgona.

– Kyrkan ser ju helst att vi skiljer på dom två. Vi tycker att det är viktigt. Det är väl egentligen köpmännen som tycker att det är mest roligt, och barn som går bus eller godis. Det är väl i och för sig lite oskyldigt, men jag tycker inte att det passar just allhelgonahelgen när vi ska minnas våra döda.

Inte fel

Hon menar att någon som sitter hemma och sörjer någon nyss avliden anhörig kan känna sig störda av Halloweenfirandet.

– Du behöver bara tänka dig i hyreshusen, exempelvis i Öjebyn. Gamla Agda, som precis har blivit änka och varit gift i över 50 år. Så ligger hon på sängen och vilar och så ringer det på dörren. Då står det några benrangel utanför och ropar 'bus eller godis'. Inte är det så roligt, säger hon.

Helén Lindbäck tycker dock inte att det är fel att barnen klär ut sig och drar en jämförelse med påskkärringar. Hon berättar att hennes barnbarn som går i förskolan skulle fira Halloween på torsdagen där.

– Låt barnen göra det, det är klart att de tycker att det är roligt att klä ut sig och måla sig. Det är lite fascinerande för barn det här med skräck och döden.

Tror du att det finns någon risk att allhelgona på något sätt glöms bort i allt Halloweenfirande?

– Allhelgonaseden är här för att stanna. Jag tycker nästan att Halloween har gått tillbaka litegrann. När den kom till Sverige var det väldigt hajpat ett tag men nu tycker jag inte att det är så hemskt mycket. Jag tror inte att folk är jätteintresserade av det. Det har blivit en barngrej.

Stor högtid

Allhelgonahelgen är en tid att minnas anhöriga som gått bort. Det är en stor högtid i kyrkan.

– Vi har otroligt mycket folk som kommer till kyrkan. Vi har minnesgudstjänster på alla helgons dag och det är nästan den mest välbesökta gudstjänsten efter första advent, berättar hon.

Att ha en grav att gå till för att smycka, tända ljus och minnas avlidna anhöriga är otroligt viktigt för många, anser Helén Lindbäck.

– Jag tycker att helgen är jättebra för vi har sådant otroligt högt tempo i vårt samhälle så man har nästan inte tid att sörja. Jag tycker att det är bra att vi påminns om våra döda anhöriga, nära och kära under en helg. Vi behöver det.

Halloween

Halloween kom till Sverige från USA och firas alltid den 31 oktober. Till USA kom den med immigranter från Irland. Där kallas den All Hallow's Eve (alla helgons afton) och firas dagen före allhelgonadagen – All Saint's day.

På Halloween brukar framför allt barn klä ut sig, knacka på dörrar och ropa "bus eller godis". Halloweenfester och maskerader kan dock förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november.

Källa: Nordiska museet

Allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen är en helg att minnas de döda och innehåller två helgdagar. Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2015 infaller alla helgons dag 31 oktober. Allhelgonadagen infaller alltid 1 november, men är inte längre en helgdag.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om