Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som förekommer i alla samhällsklasser, kulturer och religioner. Det hedersrelaterade våldet var i fokus när Piteå på torsdagen fick besök av Nina Darvish, från Humanas skyddsenhet i Göteborg. Nina Darvish är expert på hedersförtryck och hedersbrott. Hon reser nu runt på en föreläsningsturné tillsammans med Maria Lindén, också hon expert på samma område.
Föreläsningen riktar sig främst till socialtjänsten men även representanter från polisen och de som jobbar i olika boenden fanns på plats.
Komplex problematik
- Att jobba med familjer som har ett strikt hederstänk är väldigt komplext. Det är viktigt att de som jobbar med hedersproblematik har goda kunskaper om vad hedersförtryck är och att berörda handläggare och tjänstemän vet vad som krävs av dem, säger Nina Darvish.
Ett vanligt exempel på hedersproblematik beskrivs av Nina Darvish så här: "En ung kvinna utmanar familjens heder, genom att till exempel inleda ett förhållande med en man som familjen inte godkänt. Om kvinnan lever inom en strikt hierarkisk familj leder detta till stora skamkänslor inom den familjen. Hedern har gått förlorad och måste återupprättas."
Olika metoder
- Det kan ske på olika sätt och varje familj/släkt har olika sätt att göra det på. Varje familj har egna metoder och vet vad som krävs för att nå dit. I vissa familjer anses hedern upprättad genom att kvinnan blir utfryst. Hon finns inte längre för familjen. I värsta fall slutar det hela med ett hedersmord, säger Nina Darvish.
Familjen har en central roll i hederskulturerna. Familjerna består, utöver kärnfamiljen, av alla som kan räknas höra till familjen. Nina Darvish förklarar att en pappas kompis barn också kan räknas som släkt.
Stark känsla av tillhörighet
- Hedersmord är en kollektiv handling, där den som står för själva dödandet verkar under stora påtryckningar, där familjemedlemmarna ställer sig bakom och uppmanar till handlingen. Dit hör inte sällan kvinnorna.
Nina Darvish förklarar att känslan av tillhörighet i familjerna är så stark att kvinnor som riskerar att utsättas för hedersvåld ofta dras tillbaka till familjen för att få vara delaktiga. När det händer är det, enligt Nina Darvish, mycket svårt att jobba med problematiken.
- De mest lyckade ärendena jag jobbat med har flickan befunnit sig i ett skyddat boende medan jag kunnat jobba med familjen vid sidan av.