HD avgjorde budgivningstvist på Facebook

När Elin Lindholm la ut en skåp till försäljning på Facebook kunde hon i sina vildaste fantasier inte ana att den affären skulle få rättsligt efterspel. Ännu mindre att allt skulle sluta i en dom i Högsta domstolen, HD.

Bakom. Elin Lindholm kunde aldrig drömma om att försäljningen av ett skåp drygt tre år senare skulle hamna och avgöras av Högsta domstolen. "Jag har lagt allt det där bakom mig. Men jag inser att nu finns ett prejudikat i HD och försäljningar sker ute på Facebook varenda dag", säger Elin. I bakgrunden sambon Jim Bergman och dottern Emilia 10 månader.

Bakom. Elin Lindholm kunde aldrig drömma om att försäljningen av ett skåp drygt tre år senare skulle hamna och avgöras av Högsta domstolen. "Jag har lagt allt det där bakom mig. Men jag inser att nu finns ett prejudikat i HD och försäljningar sker ute på Facebook varenda dag", säger Elin. I bakgrunden sambon Jim Bergman och dottern Emilia 10 månader.

Foto: Urban Edin

PITEÅ2017-09-09 14:47

Den här historien är smått osannolik.

– Aldrig någonsin kunde jag ens drömma om att det skulle gå så långt, säger Elin Lindholm och skakar på huvudet.

Elin berättar:

– Jag hade ett gammalt skåp som stod och skräpade i garaget. Jag hade tänkt fixa till det, men det blev liksom aldrig av så jag beslutade lägga ut det till försäljning, berättar Elin.

Hon, precis som många andrar brukar använda sig av en köp- och säljsida på sociala medier.

– En jättebra sida, inte minst för oss småbarnsföräldrar om vi vill bli av med eller köpa något, säger hon.

Den här oktoberdagen 2013 la hon ut skåpet med utgångspriset 300 kronor och med stopptid för auktionen klockan 15.

– Jag skulle på tjejträff den här eftermiddagen och hade lite att stå i, berättar Elin vidare.

Intresse från flera budgivare fanns. En av dessa visade särskilt intresse. Den här personen såg dessutom till att sätta sin mobil på alarm strax före klockan 15 för att kunna ge sig in i slutet av budgivningen.

Till saken hör att några timmar tidigare hade någon i Facebooktråden undrat vilken sluttiden var.

– Jag var som sagt var lite stressad och svarade att den var klockan 16, säger Elin Lindholm.

Det skulle visa sig bli ett kostsamt svar.

– Jag upptäckte inte misstaget direkt och det är förstås mitt eget fel, säger Elin.

Hon var inne på att sluttiden var klockan 15. I ett mejl klockan 15.10 till den budgivare som satt sin mobil på alarm strax före sluttiden, bekräftade Elin att skåpet var hennes för det bud på 1 200 kronor hon lagt. De två gjorde upp om var och när skåpet kunde hämtas.

Problemet vara bara att andra personer i tråden fortsatte att lägga bud, eftersom Elin av misstag hade skrivit att auktionen skulle avslutas först klockan 16.

Hon vände sig då till administratören på sidan och frågade hur hon skulle göra. Därifrån var svaret tydligt.

– Eftersom det inte finns några skrivna regler fick jag veta att det är säljaren som bestämmer, säger Elin Lindholm.

Elin förklarar att allt var ytterst olustigt.

– Jag ville ju inte såra någon, men jag fick flera uppmaningar på tråden att låta budgivningen fortsätta till klockan 16 eftersom det var det sista svar jag angett i tråden på frågan när auktionen skulle avslutas.

Så blev det. Klockan 16 avslutades den och slutbudet var då 4 700 kronor och Elin Lindholm sålde skåpet till den budgivaren.

Där kunde allt ha tagit slut, men det skulle istället visa sig bli ett både långt och rättsligt efterspel.

Den förste budgivaren stämde Elin Lindholm på mellanskillnaden mellan hennes bud och slutbudet, det vill säga 3 500 kronor.

Såväl tingsrätten som hovrätten ogillade stämningsansökan. Tingsrätten ansåg att enligt sedvänja på Facebook hade Elin rätt att ensidigt ändra sluttiden för auktionen.

Hovrätten däremot ansåg att allmänna avtalsrättsliga regler skulle tillämpas och att anbud och accept i och för sig förelåg.

Rätten tillämpade dock en särskild regel i 39 paragrafen i avtalslagen som säger att den som avger en accept i vissa undantagsfall kan återkalla den. Enligt hovrätten hade Elin i detta fall rätt att återkalla sin accept.

Den förste köparen nöjde sig inte med detta utan drog ärendet vidare och fick prövningstillstånd i HD. I slutet av december 2016 kom så domen. HD ansåg att det hade uppkommit ett bindande avtal mellan parterna och biföll den förste budgivarens talan.

– Det har kostat mig och min sambo över 10 000 kronor. Det känns bittert, men det är bara acceptera, säger Elin Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!