HBT-certifiering ska utredas

Förutsättningarna för att HBT-certifiera Piteå kommuns verksamheter ska utredas. Det beslutade kommunfullmäktige efter en lång debatt under måndagen. Att jobba för en certifiering av ungdomsmottagningen i Piteå är dock landstingets ansvar.

Simon Granberg (MP). (Arkivbild)

Simon Granberg (MP). (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-12-15 14:47

PT har tidigare berättat om miljöpartiets förslag på att hbt-certifiera ungdomsmottagningen i Piteå samt att även ge kommunstyrelsen i uppdrag att långsiktligt arbete för HBT-certifiering av övriga kommunala verksamheter. Detta för att både minska ohälsa och självdestruktiva handlingar.

LÄS OCKSÅ: "Vill hbtq-certifiera ungdomsmottagningen"

– När det gäller att arbeta för en HBT-certifiering av ungdomsmottagningen i Piteå så ska den förfrågan ställas till Norrbotens läns landsting, eftersom landstinget är driftansvarig för verksamheten, sa Helena Stenberg (S), kommunalråd som dock konstaterar att representanter från socialnämnden sitter med i styrgruppen och kan lyfta frågan.

Dyr certifiering

Motionen fick dock bifall när det gällde att långsiktligt arbete för HBT-certifiering av övriga kommunal verksamheter.

– För mig är detta verkligen jätteviktigt, det ska även vara ett "Q" med där, sa Simon Granberg (MP) som även varit i kontakt med landstinget.

– Sedan borde det även ligga i kommunens intresse att ungdomsmottagningen blir certifierad eftersom det är våra ungdomar som går till den lokalen.

RFSL erbjuder sedan några år en certifiering som kostar cirka 100 000 kronor.

Både M och SD yrkade på avslag på motionen, C ville även utreda kostnaderna för de ekonomiska förutsättningarna och återredovisa detta till fullmäktige.

Fotnot: HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, tidigare användes bara begreppet HBT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om