Havsörnen ökar i länet

Havsörnen har återhämtat sig stark efter giftdöden på 1960-talet. Häckande par finns i Norrbottens samtliga kustkommuner och populationen är på stabilt uppåtgående.– Men fortfarande finns flera hotbilder, säger Linda Johansson på länsstyrelsen.

Måsarna vid Karlberg var märkbart irriterade på den stora havsörnen som seglade runt området vid Karlberg utanför Piteå.

Måsarna vid Karlberg var märkbart irriterade på den stora havsörnen som seglade runt området vid Karlberg utanför Piteå.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-04-11 05:00

Piteå-Tidningens fotograf Jens Ökvist möter norra Europas största rovfågel vid Karlberg utanför Öjebyn. Med en vingbredd på närmare 2,5 meter skrämmer den upp måsarna.

– Gul näbb, ljus iris och vit stjärt gör att örnen är en vuxen, könsmogen fågel vilket de blir vid sex års ålder, säger Linda Johansson som jobbar med åtgärdsprogram för hotade arter på länsstyrelsen i Norrbotten.

Individen är ringmärkt och hon misstänker att det rör sig om en hona i tioårsåldern.

– Honorna är betydligt större än hanarna, säger Linda Johansson.

Populationen ökar

Havsörnar har blivit en allt vanligare syn i Norrbotten. Beståndet har expanderat längs Östersjökusten och även återtagit häckningsmiljöer i stora delar av inlandet. Populationen i Sverige beräknades 2009 uppgå till minst 550 revirhållande par. Den första häckningen av arten i Piteå i modern tid upptäcktes år 2000 och den senaste inventeringen i Norrbotten gjordes i ett samarbete mellan Norrbottens ornitologiska förening och länsstyrelsen och visade på häckande par i samtliga kustkommuner.

– Det var ett jätteglädjande besked. När det var som värst i slutet av 60-talet och början av 70-talet fanns örnarna bara kvar i de mer giftfria delarna av Lappland samt havsörnens kärnområden runt Forsmark. Sedan dess har den spridit sig längre norrut och nu har vi havsörn även här i Norrbotten, säger Linda Johansson.

Järnvägsolyckor

Situationen var kritisk när första bevarandeprojektet inleddes 1971. Få ägg kläcktes på grund av höga halter av miljögifter som PCB och DDT.

– Men faran är inte över än. Det kommer nya miljögifter och man har hittat spår av flamskyddsmedel hos örnar. Med för höga giftkoncentrationer blir det inte fullgoda ägg och då dör ungarna.

Miljögifter har under lång tid utgjort det största hotet mot havsörnen men den vanligaste dödsorsaken idag är kollision med tåg och kraftledningar.

– Blir det ansamling av kadaver vid järnvägsspåret så lockas de dit och äter för mycket. De blir för tunga och orkar inte lyfta när tåget kommer.

Vindkraft hotar

Andra hot mot havsörnen är exploateringen av mark, vilket leder till minskande antal häckningsområden. Bristen på gamla och kraftiga träd är också ett växande hot, eftersom yngre träd är svagare och inte kan bära det tunga boet, som rasar ner. Även vindkraften kan innebära en fara.

– Rotorbladen är ingen invand hotbild för örnarna, säger Linda Johansson.

Skulle det vara angeläget med en ny inventering av havsörnar i Norrbotten?

– Länsstyrelsen får idagsläget inga riktade pengar för att inventera havsörnar. Det är synd då havsörnar återkommer till samma bo år efter år och det kan vara viktigt att ta reda på deras boplatser och därmed också försöka skydda dessa. Det är i alla fall positivt att arten omfattas av miljöövervakningen som i det här fallet sköts av Naturhistoriska riksmuseet och då man bland annat analyserar äggskalsrester och undersöker om de har förekomst av miljögifter. Havsörnen är därmed en av de arter som hjälper oss människor att berätta om tillståndet i naturen.

FAKTA Havsörn

Havsörnen är den största rovfågeln i Nordeuropa med ett vingspann på 190 till 250 centimeter, en längd på omkring en meter, och en ungefärlig vikt på 4 till 7 kg. Honan är, som hos de flesta rovfåglar, större än hanen.

I Sverige häckar havsörnen främst utmed Östersjökusten, vid syd- och mellansvenska sjöar och i Lappland.

Havsörnen jagar över stora områden och under sommarhalvåret utgör fisk och fågel den största delen av födan. Vintertid består huvudfödan av fågel och döda djur.

Paren håller ihop livet ut och kan bygga flera bon, som de använder år efter år. Honan får ofta två ägg mellan februari och april och ungarna kläcks efter cirka 40 dygn.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om