I sommar ska ett 40-tal fullvuxna havsöringar fångas i Sikfors och planteras ut i Lillpiteälven och kommunekologen Dan Evander var på plats i Lillpite IF:s lokaler för att berätta om naturvårdsprojektet som fått 560 000 kronor i statligt stöd.
– Projektet syftar till att "speeda" upp processen med att få en havsvandrande population, säger Dan Evander vid Piteå kommun.
Arbetet med att skapa lekbottnar har redan påbörjats och förhoppningen är att de inplanterade havsöringarna ska reproducera sig och smolten då ska kunna ta sig ut i havet. Men det kräver att det finns fria fiskvägar för utvandringen.
– Om det skulle bli lek är det inte förrän om 3–4 år som de vandrar ut och sedan kommer de tillbaka om sju år. Det finns fortfarande tid att skapa fria vandringsvägar, säger Dan Evander.
Han förklarade för besökarna på informationsmötet att man börjar med att sätta ut havsöring. Om det visar sig att det fungerar kan det även bli aktuellt med laxutsättning.
– Vi startar med en art och är det gynnsamt kan vi gå vidare med nästa, säger Dan Evander.
Ett annat budskap till åhörarna var att ha is i magen och inte förvänta sig någon snabb lösning med att få till en öringspopulation. Han vädjade istället om långsiktigt engagemang.
– Det kommer att ta 10 år om allt fungerar bra, eventuellt längre, säger Dan Evander.
Han fick medhåll av Jan Isaksson, Pite älv ekonomisk förening.
– Det finns förutsättningar för Lillpiteälven, men det är inget som händer över en fikarast. Man måste ha tålamod i den här branschen, säger Jan Isaksson.
Men en som väckte hopp inför den lyhörda församlingen var Thomas Johansson som sedan 1987 varit med och återplanterat lax och havsöring i Kågeälven. Från noll och ingenting för drygt 30 år sedan har man nu havsvandrande bestånd.
– Vi har riktigt bra fiske nu. Säsongen 2018 fick vi 98 öringar över 50 centimeter. Den största var 87 centimeter.
Endast tre procent av fiskarna tas upp – resten släpps tillbaka.
– 2015 fångade vi 98 laxar i Kågeälven, säger Thomas Johansson.
Gunnar Bergman, ordförande i Lillpiteälvsgruppen med ett 70-tal medlemmar, hyllade kommunens engagemang för att få till en öringspopulation.
– De gör ett fantastiskt jobb, säger han.
Lillpiteälvsgruppens förhoppning är att få en älv helt fri från vandringshinder.
– Vi vill skapa fisketurism och friluftsliv längs älven, säger Gunnar Bergman.