Havsbadets ägare funderar på Dundret

Johan Gunnarstedt i Kåbdalis backade från Dundret, men Pite havsbads ägare Tobias Lindfors tittar fortfarande på affären.

DUNDRET. Dundret gick i konkurs i början av februari, anläggningen drivs nu vidare av konkursförvaltaren i väntan på att någon köpare dyker upp.

DUNDRET. Dundret gick i konkurs i början av februari, anläggningen drivs nu vidare av konkursförvaltaren i väntan på att någon köpare dyker upp.

Foto: Monica Olofsson

PITEÅ2017-02-23 19:45

Dundrets anläggning med hotell och skidliftar gick i konkurs i början av februari på grund bristande lönsamhet. Till konkursförvaltare utsågs advokat Lars Nylund vid advokatfirman Fylgia i Stockholm.

Han säger att det tar åtminstone ett halvår att få fram en förvaltningsberättelse som visar vilka tillgångar och skulder som finns i det konkursade bolaget, men han har sett till att anläggningen gått igång igen med stöd av bland annat gruvbolagen på orten, Gällivare kommun och Sparbanken Nord. Han uppger också att han satt igång processen med att hitta en köpare.

– Jag har flera intressenter som tror att de kan få lönsamhet på Dundret. Annars skulle de nog inte visa intresse, säger advokaten.

En av dem är Tobias Lindfors, vd och huvudägare i Student consulting, som äger Pite havsbad.

– Vi äger sex hotell och har redan en skidanläggning i Hemavan. Vi tittar på alla nya objekt som kommer ut. Jag har varit i kontakt med konkursförvaltaren men vi har inte tagit något beslut om vi ska gå vidare. Avgörande för det är att vi vill kunna göra en bedömning hur vi ska kunna lyfta Dundet till nästa nivå, säger Lindfors.

En annan intressent var Johan Gunnarstedt, som driver skidanläggningen i Kåbdalis.

Han har dock valt att backa ur.

– Jag åkte upp till Dundret men fick ingen större hjälp av konkursförvaltaren, säger Johan Gunnarstedt.

Han förklarar att när han såg terrängen vid Dundret insåg han att han inte skulle kunna förverkliga de planer han hade för anläggningen.

– Så jag drog mig tillbaka och det där går aldrig att få lönsamt, säger han.

En studie av de senaste årens bokslut visar att de senaste två åren har bolaget haft negativa resultat. 2013–2014 såg det annorlunda ut. Då omsatte Dundret 24,1 miljoner kronor med 26,8 miljoner kronor i postivt resultat. Att resultatet överstiger omsättningen beror enligt konkursförvaltaren på att det var under den tidsperioden dåvarande ägaren Curt Emmot sålde anläggningen.

Under 2014–2015 omsatte Dundret 31,9 miljoner kronor med 7,4 miljoner kronor i negativt resultat.

– Det gjordes bland annat betydande investeringar, kommenterar Nylund.

Det senaste, och på grund av konkursen sista, räkenskapsåret omsatte bolaget 31,7 miljoner kronor med 12,8 miljoner kronor i förlust.

Då hade också soliditeten (eget kapital av totalt kapital) sjunkit till 25,5 procent och kassalikvideten var svag, enbart 22 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!