Haverikommissionen kan utreda vindkraftsolyckan

Statens haverikommission har inlett en förstudie för att se om de ska utreda vindkraftsolyckan i Ersträsk.

Ett vindkraftverk (i mitten av bilden) i Ersträsk rasade på måndagsmorgonen. Enercon ska utreda olyckan och nu ska även Statens haverikommission se om de kommer utreda det.

Ett vindkraftverk (i mitten av bilden) i Ersträsk rasade på måndagsmorgonen. Enercon ska utreda olyckan och nu ska även Statens haverikommission se om de kommer utreda det.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-05-14 11:36

Det var i lördags som ett vindkraftverk i Ersträsk gick i övervarv och inte kunde stoppas. När man till slut fick stopp på vindkraftverket var tornet skadat och i måndags rasade maskinen med delar av tornet.

Enercon har tillsatt en utredning och det kan även bli aktuellt att Statens haverikommission utreder olyckan.

– Vi har fått in en anmälan om händelsen. Vi håller på att göra vad vi kallar en förstudie, ett underlag för att besluta om att utreda eller inte utreda händelsen, säger Johan Gustafsson, avdelningschef på Statens haverikommssion, SHK.

Det är inte Enercon som har anmält tillbudet. Enligt Johan Gustafsson har myndigheten beslutat att inleda en förstudie efter att en reporter ringt till dem för att fråga om de ska utreda vindkraftshaveriet.

– Vi tog samtalet som en anmälan och fick utdrag från en låst tidningsartikel som ligger till grund för anmälan. Sedan gör vi givetvis egna efterforskningar för att få fram ett bra faktaunderlag, säger Johan Gustafsson.

Det som är avgörande för om SHK ska utreda en olycka är normalt olyckans svårighetsgrad. I vissa fall är utredningar obligatoriska, men när det gäller övriga olyckor som den här krävs en individuell bedömning av säkerhetsvinsterna med en utredning, om flera personer har omkommit eller blivit allvarligt skadade, eller om omfattande skador orsakats på materiel eller miljö.

– Det finns ingen beloppsgräns på skadornas omfattning, men även om det skulle kosta mycket pengar så måste vi se att det finns säkerhetsvinster med en utredning. 

Det är inte första gången ett vindkraftverk i Sverige rasar. SHK beslutade att inleda en utredning efter att ett 185 meter högt vindkraftverk i Lemnhult, Jönköpings län, föll till backen den 24 december 2015. 

– Dels var det omfattande sakskador i och med att hela vindkraftverket rasade. Sen kom det väldigt plötsligt också. Det var ingen som visste om att det var något fel på det. Det är en skillnad mot Piteå där jag förstår att man ganska tidigt var införstådd med att det var något fel så man spärrade av området, säger Johan Gustafsson.

Utredningen i Lemnhult visade att olyckan bland annat berodde på att bultförbanden inte dragits åt tillräckligt vilket orsakat utmattningsskador. 

– Jag vet att vår utredning väckte ganska stor uppmärksamhet internationellt också. Eftersom det är den första som har gjorts av en haverikommission i den omfattningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!