Vindkraftparken Ersträsk – där olyckan inträffade – ägs av irländska Greencoat Renewables och Enercon. Det sistnämnda företaget är också tillverkare och ägare av turbinen som gick sönder. I ett mejl till Piteå kommun skriver Enercon att alla verk av samma modell har inspekterats av experter och inga ytterligare fel har upptäckts. En del av bladet som skadades har skickats till Tyskland för undersökning och ett preliminärt första utlåtande väntas inom en vecka.
Enercon skriver vidare att planen är att byta ut den trasiga vindkraftsvingen under veckan om vädret tillåter. Samtliga turbiner av samma modell stoppades när olyckan inträffade, men när inga ytterligare fel upptäcktes startade man upp verken successivt.
– Det finns bara den informationen som har gått in till tillsynsmyndigheten. Det finns inget vidare att berätta om, säger Mia Bergström, vid Enercon.
Har ni hunnit byta ut den trasiga vindkraftsvingen?
– Jag har ingen mer information om det. Tyvärr får du nöja dig med informationen vi skickat till tillsynsmyndigheten.
Är ni oroliga att en sådan här olycka ska inträffa igen?
– Jag måste tyvärr avsluta för nu har jag sagt flera gånger att jag inte har någon mer information. Det är inte mig du ska prata med angående det här. Det är inte vi som är ägare till parken.
Det var den 28 december som vindkraftsvingen lossnade och två dagar senare anmälde Enercon incidenten till Piteå kommun.
"Verket stoppades och området spärrades av omedelbart. Inga personskador har uppstått då incidenten inträffade", skrev bolaget till Piteå kommun efter olyckan.
Olyckan var den tredje i Ersträsk. 2020 rasade ett vindkraftverk då maskinen gick på övervarv som inte gick att stoppa. För två år sedan inträffade en liknande olycka som före nyår när en vinge gick sönder. Den gången tonade Enercon ned riskerna för att ytterligare olyckor skulle kunna inträffa igen.
– I dagsläget bedömer Enercons bladexperter att det inte finns någon risk för att liknande skador ska uppkomma, sa bolagets Sverigechef Pamela Lundin i juni 2021.
I november 2022 kunde PT berätta att det tyska vindkraftsbolaget tvingades byta blad på 63 vindkraftverk på grund av fel i tillverkningsprocessen som gjort bladen svaga. Det handlade då om typen E-138 EP3, en annan än den som gick sönder före nyårsafton.