Ovan några förslag på hur Piteå kan bli mer attraktivt, för de 41 000 invånarna, men också för de som kommer och spenderar pengar i kustkommunen.
Med Luleå tekniska universitet som projektledare genomför Piteå Science Park just nu tillsammans med LTU ett projekt som syftar till att göra Piteå till ett mer attraktivt samhälle. I paritet med det samlades på fredagen folk från Piteå kommun, handeln och besöksnäringen vid Piteå Science Park för att i workshops gnugga geniknölarna och ta fram förslag på nya platsinnovationer. På plats fanns också Ann-Christine Samuelsson, tillväxtchef i Kiruna kommun, engagerad i samhällsflytten i Kiruna.
– Jag vill se hur Piteå arbetar med att skapa en attraktiv stad där tanken är vi ska kopiera den metoden, säger Samuelsson.
Deltagarna var indelade i grupper som dels fick kläcka förslag, dels ange hur de ska genomföras.
Ett förslag ät att Piteå anammar den internationella slow city rörelsen. Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park, säger att det inte är kopplat till det faktum att en del invånare tycker att det går redan nu tillräckligt sakta i kommunen. Begreppet står i stället för att Piteå ska bjuda på lugna och avslappnade miljöer där folk kan njuta av både natur, öppna affärer och tillgängliga matställen.
Hansi Gelter, ordförande i Destination Piteå, föreslår fler vinteraktiviteter som hästkapplöpning med skidor vid Vallsberget. Skidtunneln vid stadion kan utnyttjas av folk söderut som vill träna inför Vasaloppet.
Innnovationsledaren Johanna Balogh uppger att projektet finansieras av Handelsrådet och Besöksnäringens forsknings och utvecklingsfond. Den 31 oktober avslutas projektet med en stor platsinnovationskonferens på Piteå Science Park.