Drömmen om att driva hästaffär gick i uppfyllelse

På lördag slår butiken "Buchts hästsport" upp portarna i Fritid och vildmarks gamla lokaler i Piteå. "Det känns väldigt bra", säger butikschefen Emilia Fredriksson Lindmark om familjeverksamheten.

Butiksskylten kom på plats lagom till invigningen.

Butiksskylten kom på plats lagom till invigningen.

Foto: Tova Öhman

Piteå2021-12-03 18:00

Det började med att hon flyttade från Kiruna till Piteå i skarven till gymnasiet för att kunna satsa på en högre nivå inom hästsport.

– Piteå har alltid varit som ett andra hem då vi alltid haft sommarställe här, sedan har jag dessutom släkt här sedan innan. Mamma och Pappa följde bara med på köpet, säger Emilia Fredriksson Lindmark, som äger tre hästar och rider i Piteås elitlag.

Familjen, som tidigare drivit en Järniabutik i Kiruna, köpte Fritid och vildmarks gamla lokaler i Piteå vid flytten. Planen var att öppna en Järniabutik i Piteå, men på grund av olika anledningar blev det inte av. Sedan var det tal om en lagerlokal för båtar och vattenskotrar, men då satte bygglovet käppar i hjulet.

– Vi fick inte bygglov på en ny port. I kommunens detaljplan skulle det vara en fysisk butik så vi fick tänka om och tänka rätt. Då föddes tanken på en hästaffär. Det har alltid varit en dröm att driva en hästaffär. Hela familjen är hästintresserade och det är ett litet hål i marknaden för den typen av verksamhet, säger Emilia Fredriksson Lindmark.

Beslutet om att satsa på verksamheten togs i början av sommaren och sedan har lokalen renoverats.

– Vi har renoverat kontor och fikarum, målat dörrar, byggt provhytter, bytt lampor på fasaden och dragit en hel del el.

I veckan kom en fasadskylt upp och de sista förberedelserna gjordes inför invigningen. På lördagen slår "Buchts hästsport" upp portarna och det kommer firas med rabatter och julfika.

I butiken finns allt ifrån kläder och ridutrustning till skötsel och sårvård. I början kommer familjen också rea ut varor som blivit kvar från Järniabutiken i Kiruna.

Namnet ”Buchts hästsport” härstammar från tiden då Emilia Fredriksson Lindmarks morfar drev butiken som sedan gick i arv.

– Den kallades "Buchts" i folkmun. Vi kände att vi ville ha med "Buchts" i namnet för att hedra morfar. Han stod mig nära och även fast det var en Järniabutik så var jag fast besluten att hästaffären skulle heta så.

Familjen har många planer för att utveckla verksamheten.

– Vi vill starta en webbshop så fort butiken är igång. Sedan säljer vi också en del miljörelaterat och spillskydd till industrin i samarbete med Ikaros, vilket vi vill fortsätta med och utveckla.

Det känns roligt att familjen fortsätter driva företag tillsammans, precis som på morfars tid, tycker hon.

– Mamma har alltid jobbat åt morfar och sedan tog hon över butiksdelen. Man kan säga att jag är uppvuxen i butik, säger Emilia Fredriksson Lindmark.

Emilia Fredriksson Lundmark som rider för Piteås elitlag har alltid drömt om att driva hästaffär.
Emilia Fredriksson Lundmark som rider för Piteås elitlag har alltid drömt om att driva hästaffär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!