Under årets två första veckor har nästan 4 000 norrbottningar smittats av covid-19. Trycket på vården ökar och samtidigt tvingas Regionen lägga stora resurser på smittspårning och testning.
– Det är ett lagkrav på att smittspårning ska ske precis som att det är lagkrav på att man ska provta folk med misstänkt covid-19. Det är klart att man måste anpassa sig till verkligheten och det har man gjort inom Regionen. Man gör en prioritering utav vilka man smittspårar. Man smittspårar där risken är störst, säger Anders Nystedt.
Fyller smittspårningen någon funktion längre?
– I viss mån, men det viktiga är den smittspårning som varje individ gör själv. De flesta är så pass kloka att om de får covid så ringer man upp dem man har träffat innan och berättar det.
Även om det är resurskrävande ser han fortfarande ett viktigt syfte i att testa alla – även med milda symtom.
– Vi har sett att om man vet om att man har covid-19, eller HIV, salmonella eller något annat, så smittar man gärna inte ner andra. Så det har en bra effekt och vi ska försöka provta så många som möjligt, säger Nystedt och fortsätter:
– Men resurserna, vare sig för provtagning eller smittspårning, räcker inte till. Väldigt mycket resurser går dessutom åt till att vårda de som är sjuka, så man får göra väldigt stora ansträngningar i Regionen för att göra det så bra som möjligt.
Under en tid framöver kommer Regionen inte att kunna hålla lika bra koll på antalet fall i länet eftersom att labbet inte förmår att analysera proverna.
– Det är tokfullt. Det är inte bara Norrbotten och Sverige utan det är hela Europa. Så vi kommer inte att få så vansinnigt många fler fall nästa vecka – i min statistik. Men i verkligheten kommer det nog tyvärr att fortsätta öka. Men jag tycker ändå att det fyller en funktion att testa, säger Anders Nystedt.
Smittskyddsläkaren tror att vi kommer att sluta prata om "trycket på vården" och börja prata om "trycket på landet" inom kort.
– Det är liksom inte bara vården. Det är all samhällsviktig verksamhet. Renhållningen, skolorna, polisen, politiken ... allt riskerar att halta om vi får för höga sjuktal och mycket sjukskrivningar. Så vi har några veckors lurvighet framför oss.
Finns det några ytterligare smittskyddsåtgärder man kan man vidta?
– Jag tror inte det. Kan man jobba hemifrån ska man jobba hemifrån, sitt inte 48 stycken i fikarummet och prata med medarbetarna om att inte ha tacofest med grannarna på fredagskvällarna. Det är samma råd nu som tidigare, men man måste skärpa dem.