Hårt tryck i Rosvik och Böle

Lägre tryck på förskolan jämfört med i fjol, men i Böle och Rosvik är det tufft. Att få sitt barn placerat enligt önskemål är långt ifrån säkert.

I Rosvik är 138 barn i förskolan, men när nya ska in efter årsskiftet blir det trångt. Förmodligen kommer inte alla barn att kunna erbjudas plats i Rosvik. (Arkivbild)

I Rosvik är 138 barn i förskolan, men när nya ska in efter årsskiftet blir det trångt. Förmodligen kommer inte alla barn att kunna erbjudas plats i Rosvik. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2018-10-25 21:08

Det här handlar om de som önskar förskoleplats i januari-februari 2019 i Piteå kommun. Sammanlagt är det i nuläget 151 barn. Förskolecheferna är mitt uppe i placeringsskedet utifrån varje områdes kölista.

– Vi räknar med att kunna placera alla barn, men inte alltid på den förskola som önskas. Det går helt enkelt inte, men vi försöker hitta alternativ i närområdet, säger Teija Engström, administratör på Utbildningsförvaltningen.

Förutom de 151 barnen som ska in i förskolan efter årsskiftet, så köar 72 redan placerade barn för att få byta förskola, helst närmare hemmiljön.

Har alla som köat för förskoleplats i höst fått det?

– Nej, vi har cirka 30 barn som tillkommit, men vi räknar med att alla ska ha plats senast i januari, säger Teija Engström.

Teija Engström har arbetat i många med förskoleplaceringar och tycker inte att trycket är särskilt stort sett till hela kommunen just i år.

– Men det varierar i olika områden. I Böle och Rosvik är det hårdare tryck.

Elice Ökvist, chef för förskola och grundskola i Piteås norra område, säger att signalen från de olika förskolecheferna i norra området är att trycket är lägre än i fjol.

– Förskolorna är mitt uppe i planeringsarbetet och först då vet vi säkert hur det ligger till. När det gäller Rosvik så är det osäkert om alla barn ryms där. Det ser inte ut så i nuläget, säger Elice Ökvist.

Lagen säger att alla barn ska ha en förskoleplats inom fyra månader, men Piteå går ett steg längre och lovar inom tre månader.

– Det klarar vi, men vi klarar inte alltid att tillmötesgå förstahandsvalet. Om än vi har det som mål, säger Elisabeth Fjällström, chef för förskola och grundskola i Piteås södra område.

Fjällström lyfter fram Böle som särskilt utsatt. Där finns redan modul utplacerat, men det räcker inte.

– Nej, vi kan inte erbjuda alla som vill plats där. Det handlar både om placeringar och önskemål om omplaceringar. Överhuvudtaget är det väldigt fullt i hela Infjärdenområdet.

Måste ni skapa nya avdelningar?

– Inte i dagsläget, men vi kan se över våra befintliga lokaler och försöka möta de framtida behoven, säger Elisabeth Fjällström.

Sammanlagt är 2 085 barn förskoleplacerade i Piteå kommun. Av dessa går 148 barn i fristående förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!