Hårt slag mot syn- och hörselskadade

Ett hårt slag mot 400 synskadade och 3 000 hörselskadade i Piteå kommun. Det innebar kommunens beslut att dra in den 75-procentiga tjänsten som Syn- och hörselvårdsinstruktör. De drabbade kräver nu den ovärderliga hjälpen tillbaka.

Mats Rönnbäck, ombudsman för Synskadades Riksförbund i Norrbotten och Västerbotten la fram sina argument för Lena Vikberg, kommunstyrelsen.

Mats Rönnbäck, ombudsman för Synskadades Riksförbund i Norrbotten och Västerbotten la fram sina argument för Lena Vikberg, kommunstyrelsen.

Foto: Jens Ökvist Jens Ökvist

PITEÅ2008-11-28 06:00
I går hade medlemmarna i Synskadades Riksförbund i Piteå samlats till möte och bjudit in kommunalrådet Helena Stenberg för att lägga fram sina åsikter. På grund av sjukdom fick dock Stenberg
istället ersättas av Lena Vikberg, ledamot i kommunstyrelsen.
Tjänsten som Syn- och hörselvårdsinstruktör har funnits i Piteå sedan 1978, men i februari/mars i år drog Socialförvaltningen in den på grund av besparingar med omedelbar verkan. Någon ytterligare förklaring gavs inte.
- Vi har sedan dess följt frågan och krävt att tjänsten återinförs, det här är katastrof, säger Anita Rönnbäck, ordförande i Synskadades Riksförbund i Piteå.
Stöd och hjälp
Förbundet menar att konsulentens hjälp är helt avgörande för att personer som drabbas av synskada ska kunna fortsätta att leva ett självständigt liv. Instruktörernas uppgift är att hjälpa synskadade att använda sina hjälpmedel i vardagen, informera om olika resurser (exempelvis kommunens talboksbibliotek, radiotidningen med mer). Helt enkelt finnas till hands för stöd och hjälp.
Aina Sundkvist berättade att hon på grund av en ögonsjukdom blev helt blind under loppet av tre dagar, hela världen rasade samman och de anhöriga visste inte hur de skulle agera:
Ingen instruktör
- Hade jag inte haft instruktören som pushade och hjälpte mig så hade jag inte suttit här i dag, man måste lära sig att leva med en synskada. Hon lärde mig var sakerna stod i hemmet, hur långt avståndet var mellan köket och matrummet och puffade på så jag kom iväg på möten med SRF. I dag kan jag laga mat själv, går och handlar och har gått på simkurser, livet tog inte slut för att jag blev blind.
I nio av Norrbottens 14 kommuner finns instruktörer som hjälper blinda och hörselskadade. I Luleå finns till och med två. Piteå har dock numera ingen.
- Jag ska lyfta frågan igen på nästa kommunstyrelsemöte, jag hör ju här hur viktig den här tjänsten är. Den leder till ökad livskvalité, säger Lena Vikberg som också ser en ekonomisk aspekt i att de synskadade, med hjälp av instruktören, kan bo kvar hemma, utan hjälp av hemtjänsten:
- Vi skjuter också till fem miljoner extra till Socialnämnden nästa år. Då finns det utrymme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om