- Ju mer jag tänkte på den desto mer insåg jag vilken grej det var. Iden mognade fram med tiden.
Beslutet att bli resande i yrket är ingenting hon ångrar.
- Det bästa jag gjort. Jag trivs jättebra, betonar hon.
Uppskattad service
Kalendern är fulltecknad för flera veckor framåt.- Nu får man boka god tid i förväg, bekräftar Monika Wennerholm en av Påhlssons kunder sedan 25 år tillbaka.
Wennerholm uppskattar servicen.
- Det är väldigt bekvämt och skönt. Dessutom känner Christina mitt hår och vet hur jag vill ha det. Jag gick hos henne redan på den tiden när hon hade egen salong.
Växande behov
Påhlsson har alla typer av kunder i varierande ålder.- Att vara fin i håret är viktigt för alla. Barn brukar exempelvis vara lättare att klippa i deras hemmiljö. Många som har handikapp eller begränsad rörlighet är också väldigt tacksamma över den service jag erbjuder.
En annan stor kundgrupp är gamlingarna på kommunens äldreboenden. Behovet av hemklippning kommer att öka tror Påhlsson.
Social funktion
- Alla 40-talister börjar bli gamla och myndigheterna satsar mer och mer på hemsjukvård.Dessutom har även många unga, fullt friska människor, upptäckt bekvämligheten med att ringa efter frissan istället för att själv åka dit.
- En del vill gå på salong. Andra inte. Så är det. Det är inte förrän de senaste åren som jag fullt ut förstått hur smart det här konceptet är.
Christina Påhlsson fyller också för många en social funktion. Hon kokar kaffe hos sina kunder, hämtar post och bjuder även på lift i sin bil när folk frågar om de får åka med till stan.
Skärgårdsjobb
- Ibland har jag stannat och pratat i två timmar. Det tjänar jag ingenting på. Men mina kunder vill ha det så. Just den sociala biten av mitt jobb blir förmodligen det jag kommer att sakna mest den dagen jag slutar.Sommaren ser hon fram emot. Då brukar det bli många klippningar i fritidshusen längs kusten.
- Det är också den period när jag träffar gamla bekanta från min barndomsstad Kiruna som har sina sommarhus i Piteå. Det brukar bli mycket kaffedrickande och blomvisningar.
Arvtagerska
Om två år har Påhlsson tänkt att gå i pension. Då har hon arbetat som frisör i 49 år.- Jag är nog kanske den äldsta frissan som fortfarande är yrkesverksam i kommunen, gissar hon.
Arvtagare till verksamheten är redan ordnad. Undersköterskan Susanne Öhman går som lärling.
- Jag har länge grunnat på att bli frisör och lärde känna Christina genom mitt jobb. Nu när chansen bjuds tänker jag överta hennes sysslor. Synd bara att hon slutar. Annars hade vi utvecklat en massa ideer tillsammans, säger Öhman, som har en viss vana av klippning sedan tidigare.
Hårlös familj
Hon trimmar nämligen hundar.- I framtiden kommer jag att kombinera båda sakerna. Jag har tidigare arbetat inom hemtjänsten och har därför även erfarenhet av hembesök hos folk.
Öhman tänker även fortsätta som undersköterska.
- Jag arbetar natt på halvtid och vill vara kvar under kommunens skyddande vingar, skrattar hon.
Sin nya syssla som frisör har Öhman redan tjuvstartat med.
- Min familj har inget hår kvar. Inte deras kompisar heller, skrattar hon.
Christina Påhlsson är glad över att någon fortsätter med hennes verksamhet.
- Dessutom har Susannes lärlingstid inneburit ett lyft för mig personligen. Vi har kul tillsammans. Tiden jag har kvar känns därför väldigt stimulerande.