Harpalten lämnade avtryck

Vem minns inte Harpalten? Den förväntade babyboomen uteblev, däremot blev det ihopkokade jippot en gigantisk pr-succé som definitivt satte Piteå på kartan. Tomas Riklund minns den tokiga satsningen med nostalgi. Nu ligger det åter i tiden med "babybonusar".

Projektet Harpalt 2000 lämnade spår efter sig. I media blev uppmärksamheten stor och barnafödandet ökade något. Själva figuren skapades av Katarina Öquist och tillverkades sedan i samarbete med fem andra konsthantverkare i Pitebygden. Den delades sedan ut till bland annat olika lokala företagare som stödde kampanjen.

Projektet Harpalt 2000 lämnade spår efter sig. I media blev uppmärksamheten stor och barnafödandet ökade något. Själva figuren skapades av Katarina Öquist och tillverkades sedan i samarbete med fem andra konsthantverkare i Pitebygden. Den delades sedan ut till bland annat olika lokala företagare som stödde kampanjen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-03-23 06:00
Det var under mellandagarna 1998 som Piteås dåvarande marknadschef Tomas Riklund satt och spånade tillsammans med sina näringslivskollegor. Millennieskiftet närmar sig och målet var att komma på någonting spektakulärt som kunde sätta fokus på Piteå.
- Jag hade hört talas om strömavbrottet "New York dark night" som fick helt fantastiska följder. Folk kom på vad man faktiskt kunde göra när lyset var släckt, efteråt föddes massor av barn, minns Riklund.
Idén - att ordna fram ett strömavbrott och sedan dela ut både pengar och priser från lokala företag till det första barnet som föddes i Piteå på 2000-talet utvecklades till en stor pr-kampanj.
- Det rullade bara på hela tiden, blev tokigare och tokigare. En läkare från Karolinska Institutet hörde av sig och menade att: "Mycket kunde vi i Piteå, men räkna kunde vi minsann inte". Det visade sig att vi hade gått ut med fel "tillverkningsdatum" (skratt).
Först vad det tänkt att kommunen skulle dela ut bonusen på
50 000 kronor, men då lade sig Kommunförbundets jurister i saken eftersom detta stred mot kommunlagen. Då ordnades i stället en sponsor fram, Pampers, som stod för både pengarna samt en årsförbrukning av blöjor. Men idén att släcka ner hela Piteå stad fungerade inte heller, då protesterade Piteå Energi ...
Stort i media
Riklund minns att Harpalten blev en nyhet som höll i drygt ett år. Det skrevs över 1 000 artiklar och gjordes flera hundra radio- och tv-inslag, både i Sverige och utomlands. Tidningen Resumé utsåg Harpalten till Årets marknadsföringskampanj.
En speciell kväll anordnades på Pite havsbad där par fick äta gott och övernatta till subventionerade priser, sedan släcktes lyset.
Åsa Persson, underhållare från Piteå som i dag leder den regionala talkshowen Eftersnack, var en av dem som befann sig i strålkastarljuset.
- Det var en komisk händelse i livet som jag i dag återanvänder i mina förställningar, bland annat i "Hur fan kunde Liza Marklund få en gatsten i Piteå?", där släppte jag hela storyn kring detta. Men sådant som hände för tio år sedan är preskriberat för mig.
På gränsen till obscent
Tomas Riklund menar att Harpalten verkligen satte Piteå på kartan. Det började skrivas artiklar och göras inslag även om annat som hade med kommunen att göra. Samtidigt uppstod också en mer allvarlig debatt om barnens uppväxtvillkor i Piteå, om behov av jobb, utbildning och barnomsorg.
Men varför blev egentligen Harpalten så uppmärksammad?
- Det var något nytt, folk tyckte nästan att vi var på gränsen till obscena.
Men blev det någon babyboom?
- Nja, jag tror inte det, kanske blev det en liten ökning, fast det beror också lite på hur man räknar. Någon större babyboom blev det inte. Men en succé ändå ...
Kanske är det dags att lansera Harpalten igen?
- Tja, varför inte, det skulle verkligen behövas, i Arjeplog har det ju varit väldigt lyckat, säger Riklund som menar att konkurrensen mellan kommunerna i dag är stenhård.
- Jag tror mycket på att marknadsföra Piteå som en bra stad att växa upp i och att framför allt inbringa människor mod att våga skaffa barn, barn är ju det finaste som finns, säger Riklund som även i dag jobbar med marknadsföring, kommunikation och event i ett eget bolag.
Fotnot: Piteå kommuns Harpalt, den förstfödde år 2000, kom till världen klockan 12.12 på nyårsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om