Harpalt 2000 drog media från hela Europa

Projektet Harpalt 2000 gick ut på att väcka debatt om det låga barnafödandet i landet, samt belöna den förstfödda Piteåbon med 50 000 kronor.

"I en liten stad långt norrut måste man göra saker som sticker ut. Harpalten var ett sådant projekt och det skulle behöva göras många fler i Piteå", anser Tomas Riklund.

"I en liten stad långt norrut måste man göra saker som sticker ut. Harpalten var ett sådant projekt och det skulle behöva göras många fler i Piteå", anser Tomas Riklund.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-06-30 06:00

I en liten stad som Piteå måste man göra saker som sticker ut. Det var kommunens dåvarande marknadschef Tomas Riklund och Ola Rönnqvist på näringslivskontoret ense om inför millennieskiftet för drygt 20 år sedan.

Det var så projekt Harpalt 2000 föddes.

Och projektet stack verkligen ut. Så pass mycket att media från hela Europa ville uppmärksamma den roliga idén.

– Harpalt var ett verktyg för att dra uppmärksamhet till stan. Förutom att det var roligt så var det också en seriös satsning för att visa att Piteås framtid är ljus och att det är en bra stad att bo och växa upp i, säger Tomas Riklund.

Projektet nådde sin kulmen när nyårsafton 1999 övergick till nyårsdagen 2000 och årtusendets förstfödda Piteåbo såg dagens ljus. Men mycket skulle hända innan dess...

undefined
Tomas Riklund, Eleonor Klockare och Ola Rönnqvist, drev projektet. (Arkivbild)

Ungefär nio månader tidigare, vid den tänkta "tillverkningsdagen" den 17 mars 1999, utlystes "Framtidsdagen" som även fick flera andra skojiga benämningar. En benämning var "Barnbarnens dag" då mor- eller farföräldrar uppmanades att ta hand om barnbarnen över natten så att mamma och pappa fick vara ifred. En annan benämning var "Hälsa inte på-dagen" då man skulle låta bli att hälsa på vänner på kvällen för att inte störa. Det var även förbön i Piteås kyrkor för kommunens föräldrar och blivande föräldrar.

– Tanken var även att ha ett strömavbrott eftersom de brukar ha en gynnsam effekt på barnafödande nio månader senare. Men det fick vi inte igenom eftersom Pite energi inte kan bryta strömmen hur som helst, säger Tomas Riklund och fortsätter:

– Alla föräldrar som gick i väntans tider fick anmäla sig till projektet och för varje nytt barn skulle en "harpalt" placeras ut i ett skyltfönster i centrum.

Moroten för barnalstringen var stora summor pengar och fina priser från företag på orten.

Den förstfödda Piteåbon belönades med 50 000 kronor och den sist födda 1999 belönades med 10 000 kronor.

– Det blev lite grus i maskineriet eftersom det är olagligt för en kommun att gynna en enskild kommunmedborgare med exempelvis en stor penningsumma, så då skaffade vi en multinationell sponsor, företaget som tillverkar Pampers blöjor.

undefined
Piteås Harpalt Leo Nilsson tillsammans med pappa Daniel Nilsson när han firades sin ettårsdag. (Arkivbild)

Vinnaren av Harpalt 2000 och således den första millenniebabyn som nu hunnit fylla 23 år var Leo Nilsson, men han har avböjt att medverka i reportaget.

– Vi skulle behöva göra en hel drös med sådana här projekt. Piteå har inte stuckit ut på länge, avslutar Tomas Riklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!