Piteåduon tävlar tillsammans med Trollhättans lag då båda lagen topplacerat sig vid riksfinalen i Stockholm som arrangerades i maj.
Inte nog med det – förra året placerade sig exakt samma laguppställning på en förstaplats i VM i vinprovning – de är regerande världsmästare. Nu handlar det om att försvara sin världsmästartitel. Målet är högt satt inför den stundande tävlingen och förväntningarna är höga.
– Målet är absolut att försvara världsmästartiteln. Vi vill vinna VM igen. Inget annat lag har vunnit VM två gånger, berättar Richard Granberg.
Tävlingen anordnas av den franska vintidskriften La Revue du Vin de France.
– Vid årets vinprovnings-VM i Languedoc är det i år 25 lag från olika länder som tävlar, det är ett lag mer än i fjol, berättar Jerker Delsing.
– Lag Storbritannien placerade sig på en andraplats vid förra årets VM och vi har hört att de är oerhört revanschsugna så vi får räkna med mycket hårt motstånd, berättar Richard Granberg.
I vinprovnings-VM ska deltagarna identifiera innehållet i tolv vinglas – oftast sex vita viner, där ett eller flera kan vara mousserande, söta, starkviner eller vanliga torra stilla viner samt sex röda viner, som även de kan vara söta, starka eller vanliga stilla rödviner.
– Vinerna serveras med tio minuters mellanrum och de deltagande lagen i tävlingen har den tiden på sig att identifiera druvsort, ursprungsland, distrikt, producent och årgång. Som mest kan man få 25 poäng per vin och det lag som samlar ihop flest poäng vinner, berättar Richard Granberg.
Förväntningarna är stora inför helgens tävling. Det svenska landslaget, Piteå tillsammans med Trollhättan, har träffats vid ett gemensamt tillfälle och tränat vinprovning samt att det blir ytterligare ett träningstillfälle på plats i Languedoc precis innan tävlingen. Utöver det har deltagarna tränat intensivt på tu man hand på sina respektive orter. Lagets coach är lika som förra året; Mats Burnert.
Hur känns det inför tävlingen?
– Det känns riktigt bra. Vi har en fördel av att tävla med samma laguppställning som förra året – vi känner varandra väl. Vi har tränat mycket på respektive ort. Vi är bättre förberedda och bättre tränade än i fjol, berättar Granberg.
Vilka är farhågorna?
– Det absolut värsta som kan hända inför tävlingen är att någon av oss blir förkyld, att det kommer viner som vi absolut inte känner till eller att de andra lagen är mycket bättre, avslutar Granberg.
Förra året segrade Richard Granberg och Jerker Delsing i VM. De är, tillsammans med Trollhättanlaget, regerande världsmästare. Richard och Jerker har kvalificerat sig via riksfinalen och deltagit i VM tre gånger tidigare, 2013, 2016 och 2017, de två första åren tillsammans med Erik Grödahl och Åke Berggren från Piteå.
Representanterna från Trollhättan är också meriterade, Torgny Almgren och Ulf Palmnäs erövrade tillsammans med Piteålaget världsmästartiteln förra året samt att de representerade Sverige i EM i vinprovning år 2011. Ulf Palmnäs deltog även i vinprovnings-VM 2016, då som coach och tävlande i det amerikanska laget som placerade sig på en tredjeplats.