Hårdare tag mot fiffel i skrotbranschen

Skrotbranschen anklagas ofta för att vara genomsyrad av skumraskaffärer - både från köpar- och säljarhåll och röster höjs nu för hårdare tag mot oseriösa aktörer. Kuusakoski, är noga med att vara seriösa och jobbar hårt för att stävja fifflet. Men även de har blivit lurade.

Den som lämnar in gods till Kuusakoski får fylla i ett formulär och identifiera sig med legitimation.

Den som lämnar in gods till Kuusakoski får fylla i ett formulär och identifiera sig med legitimation.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-01-17 06:00

En som tagit uppgifterna om fiffel ett steg längre är riksdagsman Sven-Erik Bucht (S) som skrivit en motion i riksdagen om hårdare tag mot oseriösa skrothandlare. Han kräver bland annat att man återinför det gamla skrothandlartillståndet som togs bort 1999, eftersom det ansågs överflödigt.

- Det är en väldigt stor kontanthantering. De oseriösa betalar helt enkelt inte in momsen, säger han till NSD.

Kuusakoski som är en av de största i branschen välkomnar hårdare kontroller. Jimmy Nilsson, terminalchef på Kuusakoski i Piteå, håller med om att skrotbranschen präglats av mycket fiffel och båg men att de som ägnar sig åt oseriös verksamhet inte kan överleva i det långa loppet.

- Vi är oerhört noga med att försäkra oss om att det material vi får in inte är stulet och säljaren måste kunna verifiera varifrån det kommer, säger han.

Kolla upp leveranserna
Han tar som exempel en privatperson som kom in med en större mängd metall. Han uppgav att han fått det av sin chef.

- Det var så pass mycket att vi ville kolla upp leveransen. Han fick då ringa upp sin chef för verifikation och det visade sig stämma. Det gäller att våga ställa frågan varifrån godset kommer, säger Jimmy Nilsson.

Inom Kuusakoski förekommer ingen kontantutbetalning och man har noggranna rutiner för att försäkra sig om att inte bli lurade.

- Av privatpersoner som kommer hit med gods kräver vi alltid att de ska kunna legitimera och identifiera sig. Utbetalning sker aldrig kontant, utan alltid till konto/kontokort. Allt material vägs och registreras i vårt system, varefter kunden får en vågsedel som kvitto på sålt material, säger Jimmy Nilsson.

Att köpa skrot utan någon kontanthantering är ett gemensamt beslut som de stora aktörerna i branschen tagit.

Nyligen lurade
Men trots noggranna kontroller blev företaget nyligen lurat av en oseriös säljare.

- Det kom in en privatperson som ville sälja rostfria balkar. Personen uppgav att han tänkt använda balkarna till bygget av en flytbrygga men att han ångrat sig och skulle köpa y-bommar istället.

Kort efteråt fick Kuusakoski kännedom om att balkarna var stulna och hörrörde från ett Piteåföretag och var specialbeställda av ett annat företag i Piteå. Det visade sig också att säljaren delat upp godset och sålt till olika skrothandlare.

Hjälpte polisen
- Tack vara våra rutiner och den insamlade informationen kunde vi direkt spåra säljaren och på detta sätt hjälpa polisen samt återföra godset till ägaren. Vi gick på en blåsning och gjorde en ekonomisk förlust men det viktiga var att vi kunde hjälpa den rättmätiga ägaren att få tillbaka sitt gods.

Jimmy Nilsson berättar att man inom Kuusakoski har ett system där det skickas ut mejl vid större metallstölder.

- Jag har inte varit här så länge utan tillträdde i oktober 2011. Under den tiden har vi tagit emot flera sådana mejl och är lyhörda då det gäller fifflare. Så vitt jag vet har vi inte blivit lurade sedan jag till tillträdde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om