Hårdare stämning för taxichaufförer

Taxichaufförer är en utsatt grupp. Ensamarbete, kontanthantering och ett klientel som i många fall är onyktra kan mynna ut i obehagliga situationer för de anställda och tvingar fram en skärpning av arbetsrutinerna.

"Jag är bra på att vända obehagliga situationer. Jag skulle inte jobba som chaufför om jag ar rädd", säger Jenny Stigedal på Pite taxi.

"Jag är bra på att vända obehagliga situationer. Jag skulle inte jobba som chaufför om jag ar rädd", säger Jenny Stigedal på Pite taxi.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2013-07-08 06:51

Var femte taxichaufför har utsatts för våld i tjänsten enligt den undersökning som Svenska Transportarbetarförbundet låtit göra bland chaufförer i hela landet.

– Jag upplever att stämningen har blivit hårdare. När jag började köra taxi 1993 var det otroligt få incidenter och en lugn fridfull stämning. Med åren känner jag att hotbilden har ökat. Kanske har det att göra med den ökade droganvändningen. Jag vet inte, säger Anders Sandberg på Pite taxi.

Han understryker att de allra flesta kunder är trevliga och taxiresorna fortlöper utan besvär. Men varje år görs en handfull polisanmälningar efter obehag som chaufförerna upplevt i jobbet.

I ett mycket uppmärksammat fall från 2011 fick en taxichaufför i Piteå ett vapen riktat mot sitt huvud av passageraren och rånades på mobiltelefon och bilnycklar. Den incidenten var givetvis av exceptionell karaktär, men fick ändå konsekvenser för beredskapen inför hur dylika situationer ska hanteras.

Ingen kameraövervakning

2002, fyra år efter förslaget först dykt upp, kom ett domstolsbeslut som gjorde det möjligt för taxibolagen att ansöka om tillstånd för att sätta upp skyddskameror i sina bilar, något som är vanligt i landets större städer.

Så långt har emellertid inte Pite Taxi valt att gå. Problemet har i stället angripits från andra håll.

– Skyddskameror ligger inte i horisonten än. Men vi gjorde en översyn av våra rutiner och den stora skillnaden blev att polisen nu kopplas in i ett mycket tidigare skede. Lättåtkomliga larm installerades i samtliga bilar och om föraren trycker på larmet ska polisen kopplas in utan dröjsmål, berättar Anders Sandberg.

Jenny Stigedal har kört taxi i fyra månader. Hon har inte upplevt något större obehag i sin yrkesroll.

– Men en kollega till mig utsattes för hot i tjänsten och polisen ryckte ut direkt. Det är skönt att veta att det fungerar i praktiken, säger hon.

Använder social kompetens

I början av 2000-talet ändrades brottsrubriceringen efter påtryckningar från Transportfacken. Brott mot taxiförare likställdes med våld och hot mot trafiktjänstemän, vilket innebar att straffen blev dubbelt så hårda.

De tillfällen när konflikt uppstått har oftast skett i samband med betalningen i slutet av resan. Jenny Stigedal menar att de flesta situationer kan avvärjas med social kompetens.

– Om man märker att en passagerare är berusad och på dåligt humör gäller det att bemöta dem snyggt. Det gäller att vara på deras sida.

En del taxibolag har försökt eliminera risken för rån genom att enbart acceptera kortbetalning, åtminstone försöka reducera den möjligheten.

– Tekniken finns för att vi enbart ska kunna använda kortbetalning men än så länge är det fullt möjligt att betala med kontant hos oss, säger Anders Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om