Lena Wikström är samverkansansvarig vid avdelningen för sjukförsäkring på Försäkringskassan i Norrbotten. Hon är nu ute hos företag och organisationer och informerar om lagändringen. På fredagen var hon på företagshälsan Feel good i Piteå.
– Det här är ett steg i regeringens genomförande av arbetslinjen, säger hon.
Syftet är att förstärka individens återgång till både arbete och försörjning.
– Det är en rättighet att ha ett jobb. Vi måste spränga gränser och ta tillvara alla människors förmåga, säger Lena Wikström.
Hon berättar att när en person blir sjuk är utgångspunkten alltid att personen ska tillbaka till sitt ordinarie arbete.
– Den här lagstiftningen syftar till att man snabbare ska komma fram till om det över huvud taget är möjligt för personen att återgå till sitt gamla arbete. Både läkare och arbetsgivare måste våga vara uppriktiga, om det är så att personen inte kommer kunna återgå till sitt jobb, säger hon.
Som exempel nämner hon ett fall då en lärare drabbas av en psykisk sjukdom.
– Den här personen kanske inte kan förbereda lektioner längre. Man kanske undervisar i flera ämnen och får problem med att hålla isär de olika ämnena. Då måste man redan i ett tidigt skede börja fundera över vad man kan göra istället, säger Lena Wikström.
Hon poängterar att sjukförsäkringen är en omställningsförsäkring och att de flesta människor ofta är ”väldigt fast där de är”.
– Även sjukvården måste börja tänka mer på hur individen ska komma ur sin sjukskrivning. Det behövs mer samverkan mellan Försäkringskassan, sjukvården och arbetsgivaren, säger hon.
Försäkringskassan har också förbättrat sina sjukintyg och utbildar löpande läkare i hur de ska fyllas i.
Företagshälsan Feel good i Piteå välkomnar lagändringen.
– Vi jobbar med de här frågorna hela tiden. Vi vet att det är avgörande för att individen tar sig tillbaka till jobbet att arbetsgivaren tar en tidig kontakt, redan efter några dagar, med den sjukskrivna och upprättar en plan för hur personen ska komma tillbaka till jobbet, säger Ros-Marie Kemi, konsultchef vid Feel good.
Hon poängterar också att det finns pengar att söka för företag för att ta in experthjälp.
– Regeringen har avsatt 118 miljoner kronor för företag att söka. Det är det här vi brinner för, säger hon.