Hårdare klimat på sociala medier drabbar skolan

Klimatet på sociala medier blir allt hårdare och inom skolan märker man av en ökad problematik. "Till slut måste vi ställa frågan hur vi ska få eleverna att känna sig trygga om de hotas i en miljö där vi inte når dem", säger Christoffer Backlund, rektor på Pitholmsskolan.

"Det är inte nödvändigtvis fler individer som kränker eller utsätter andra, men uttrycket i kränkningarna upplever vi som grövre", säger Christoffer Backlund, rektor på Pitholmsskolan.

"Det är inte nödvändigtvis fler individer som kränker eller utsätter andra, men uttrycket i kränkningarna upplever vi som grövre", säger Christoffer Backlund, rektor på Pitholmsskolan.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-10-21 19:00

– Så länge sociala medier har funnit så har det också funnits ett visst sätt att uttrycka sig, men det som förändrats kan jag tycka är att det blivit ett hårdare klimat. Någonstans är det stora bekymret för oss det som sker på fritiden. Det tas med tillbaka till skolan, säger Christoffer Backlund.

undefined
Christoffer Backlund understryker att han tycker att de flesta ungdomarna är otroligt fina. "De ska inte målas upp som djävulens avkomma – de är fantastiska".

Du säger att det har blivit ett hårdare klimat, men vad är det konkret?

– Jag upplever att det tidigare kunde vara kränkningar eller ogenomtänkta meddelanden som handlade om att ”den personen har gjort det här” eller ”den ser ut som en ...”. Nu är det hot. Hot om fysiskt våld – det är nytt, säger han och fortsätter:

– Jag vet också att vi har haft elever som har stämt träff för att "göra upp" rent fysiskt. Den oron och rädslan som det kan medföra – det tar de med hit till skolan.

undefined
"Vi ser en ökad problematik i skolan till följd av ungdomars beteende på sociala medier", står det i ett brev som skickades ut till vårdnadshavare i Piteå kommun tidigare i veckan.

Om det är mer hot än tidigare är svårt att säga, men Christoffer Backlund uppger att det i varje fall inte har minskat. Hoten mellan eleverna får också stor spridning på sociala medier.

– Fler tar del av det som sker i och med att det läggs ut på Tiktok eller att det skapas grupper i Snapchat. Man ser det men man kanske inte själv är aktiv.

Tidigare i veckan så skickade flera rektorer, fältarna och områdespolisen ut ett gemensamt brev till vårdnadshavare som har barn på någon av Piteå kommuns högstadieskolor.

undefined
Utöver flera rektorer står även områdespolisen och fältarna bakom brevet. Bakre raden: fältarna Anders Elvhäger och Anna Kemi. Främre raden: Emma Svensson, områdespolis, och Carlos Pereyra, fältare. (Arkivbild)

"Alla vuxna och ni föräldrar i synnerhet måste ta det ansvar som krävs för att lära ungdomarna hur man beter sig, så att ni kan skicka era barn till skolan där de får ägna sig åt det skolan i grund och botten är till för, undervisning och lärande".

– Det blir ett samhällsproblem om lärare inte får göra det de ska göra, säger Christoffer Backlund.

Han uppger att mycket av tiden som ska gå till undervisning och planering istället läggs på att reda ut vad som hänt mellan elever. Inte sällan visar det sig att saker har hänt på fritiden.

undefined
"Det mesta funkar otroligt bra, men när det blir på den här nivån att det är hot om våld och våld. När det är regelrätta brott, då måste rätt person göra rätt sak. Då är det inte lärarna, utan polis, fältare, socialtjänst och föräldrar. Det är vårt rop utåt: ni som har ansvar – ta det".

– Vi är på en arena där vi inte har full insyn på vad som sker. Det är därför vår vädjan till föräldrarna är att man hjälper dem med hur man beter sig och att man tar del av sina barns sociala interaktioner, säger Christoffer Backlund.

– Det handlar inte om att kunna saker bättre än sina barn, utan det handlar om att guida sina barn i hur man beter sig. Det är vårt önskemål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!