Hård kritik mot socialtjänsten

SOCIALTJÄNST. Långa handläggningstider, bristande rutiner och påfallande okunskap. Justitieombudsmannen riktar både allvarlig och skarp kritik mot socialnämnden och dess förvaltning i Piteå efter en inspektion i våras.

Piteå2006-07-07 00:00
Det finns klara och uppenbara brister vid den sociala förvaltningen i Piteå.

Det slår JO fast efter en omfattande inspektion i början av maj i år.

JO:s granskning har i huvudsak omfattat individ- och familjeomsorgen, Ifo. Det har handlat om slumpmässigt utvalda akter där tyngdpunkten legat på barn och ungdomar. I några fall även om vuxna missbrukare.

Handläggningstider

JO, Kerstin Andre, lyfter fram flera fall där hon sätter fokus på långa handläggningstider, i flera fall mellan tre och sex månader från det att förvaltningen fått in anmälan.

I ett specifikt ärende som rymde misstanke om sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande tog det drygt fyra månader innan en handläggare tog tag i frågan. Detta trots att det fanns en polisanmälan.

Här riktar JO svidande kritik såväl mot nämnden som mot förvaltningen.

"Det är därför jag med viss förvåning noterar att anmälan inte ledde till någon utredning. Jag finner det till och med anmärkningsvärt att nämnden inte tog reda på vad polisutredningen utmynnade i", skriver JO.

Ingen ursäkt

Det heter vidare:

"Socialnämnden skall utan dröjsmål inleda en undersökning av vad som genom ansökan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden."

Här konstateras att JO inte ser det som någon förmildrande omständighet att en polisutredning pågår. Nämnden ska omgående ta ställning till om den ska inleda en utredning.

JO riktar även kritik mot långa handläggningstider.

Hon hänvisar till socialtjänstlagens elfte kapitel andra paragraf när det handlar om att ta ställning till ett ingripande när det gäller barns skydd eller stöd.

En sån utredning ska vara slutförd inom fyra månader om det inte finns särskilda skäl till förlängd utredningstid.

Ett halvår

I de slumpvis utvalda ärendena påträffades ett antal fall där utredningstiden varat dryga halvåret, trots att det inte funnits omständigheter som krävt längre utredningstid.

Ett av fallen berörde misstanke om barnmisshandel. I detta fall inleddes exempelvis inte undersökningen förrän ett halvår efter första anmälan.

Det skulle dröja ytterligare åtta månader innan detta ärende var avslutat.

"Den tiden framstår rent allmänt som ovanligt lång", skriver JO.

Utöver den stundtals svidande kritiken, har JO även synpunkter på delegationsordningen i socialnämnden, som hon anser har klara brister.

JO uppmanar därför nämnden att se över även denna.

I ett särskilt delegationsärende fattades ett beslut av en tjänsteman. Enligt JO finns inte någonstans dokumenterat att tjänstemannen i fråga har den delegationsrätten.

"Jag förutsätter att nämnden omgående genomför en översyn av delegationsordningen i det nämnda hänseendet", skriver JO.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!