Hård kritik mot Piteåpolisens tiktokande

Piteå kommun totalförbjuder Tiktok, men inom Piteåpolisen används appen flitigt. Digitaliseringsexperten Mattias Beijmo är kritisk och anser att poliser inte ska ha appen ens på sina privata mobiler. Martin Vidgren, polis i Piteå, anser att Tiktok är viktig för att nå ungdomar.

Martin Vidgren, områdespolis i Piteå, försvarar användandet av omdiskuterade appen Tiktok. "Vi vill kunna finnas där ungdomar är", säger han. (Arkivbild)

Martin Vidgren, områdespolis i Piteå, försvarar användandet av omdiskuterade appen Tiktok. "Vi vill kunna finnas där ungdomar är", säger han. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2023-04-21 11:16

Appen Tiktok är populär och används över hela världen för att dela korta videoklipp mellan användarna.

Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance som misstänks ha kopplingar till den kinesiska staten och det finns farhågor om att Kina använder data från Tiktok för att övervaka användarna.

Nu har allt fler myndigheter i Sverige inrättat förbud för sina anställda att använda appen. Den senaste i raden är Piteå kommun som bannlyser Tiktok i kommunanställdas tjänstetelefoner. 

Trots att appen är omdiskuterad hindrar det inte Piteåpolisen från att använda Tiktok vilket får hård kritik av digitaliseringsexperten Mattias Beijmo. Enligt honom är det oväsentligt vilken telefon poliser använder appen i.

undefined
Mattias Beijmo, digitaliseringsexpert, är kritisk till att polisen använde Tiktok och menar att hemlig data kan hamna på servrar i Kina. (Arkivbild)

– Det spelar absolut ingen roll om det är privata mobiler som de åker runt i radiobilarna med eller inte, risken är densamma. Det stora problemet är att tro att den privata telefonen gör att du är osynlig vilket ger en falsk trygghet. Det är inte intrång i polisens system eller servrar som är den största risken med att använda Tiktok i tjänsten, utan just var datan hamnar, säger Beijmo.

Kritiken tillbakavisas av Martin Vidgren, områdespolis i Piteå. Han anser att Tiktok är ett viktigt redskap för att polisen ska nå ungdomar.

– Det är någonstans det som är målet, vi vill kunna finnas där ungdomar är. Far vi ut på stan och söker aktivt efter ungdomar och lyckas träffa 100 på en kväll har vi gjort det bra. Gör vi ett informativt inlägg på framförallt Tiktok kan vi nå alla, säger han.

Polismyndigheten har inte varit särskilt tydlig med vilka regler som gäller när det kommer till sociala medier i allmänhet och Tiktok i synnerhet.

undefined
Martin Vidgren, områdespolis i Piteå, försvarar användandet av omdiskuterade appen Tiktok. "Vi vill kunna finnas där ungdomar är", säger han. (Arkivbild)

– Det finns inget förbud hos oss än, men vi som använder Tiktok har privata telefoner just med anledning av att det mest troligt kommer ett förbud även hos oss, vi har som förutsett det, säger Vidgren.

Polisen har ingen officiell närvaro på Tiktok. Martin Vidgren och Emma Svensson från Piteåpolisen ingår i ett nätpatrulleringsprojekt och det var inom ramen för detta de skapade sina Tiktok-konton.

– Just nu är allt pausat, men vi kommer att få särskilda telefoner som inte är kopplade till polisen på samma sätt som min tjänstetelefon är just för att vi ska kunna använda sådana här appar. Har man en enkom telefon finns det ingenting sparat och vill folkrepubliken Kina veta var jag är så tror jag de löser det ändå, säger Martin Vidgren.

Det resonemanget köper inte digitaliseringsexperten Mattias Beijmo. 

– Tiktok använder tekniker som i bakgrunden tittar på vilka wifi-nätverk eller 4G-master som man kopplar upp sig mot för att förstå var mobiler är någonstans. Om polisledningen ska ha ett operativt möte av underrättelsekaraktär och några av deltagarna har Tiktok på mobilen, så kan information läcka om vilka som är på det hemliga möte – data som blir tillgänglig för den kinesiska säkerhetstjänsten. Dessa personers mobiler kan sedan följas och nya slutsatser kan dras, säger Beijmo.

undefined
Många myndigehter, däribland Piteå kommun, har förbjudit Tiktok på anställdas tjänstemobiler. Hos polisen är det fortfarande fritt fram att använda appen.

Digitaliseringsexperten har en skarp uppmaning till Polismyndigheten.

– Polisen bör ta sitt förnuft till fånga och göra som många andra myndigheter har gjort, det vill säga att begränsa användandet av Tiktok för de operativa poliserna, säger han.

Tiktok

Tiktok är en app där användarna skapar och delar korta filmklipp.

Appen ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, som först lanserade appen i Kina 2016 – med namnet Douyin.

Bytedance köpte i november 2017 upp appen Musical.ly, som integrerades med Tiktok.

Mäktigast på Tiktok i Sverige 2023 är 25-årige Emil Henrohn, enligt Maktbarometern. Han slog igenom med den virala ”Jag är mamma”-hitlåten och har över 500 000 följare och 27 miljoner likes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!