Hård kritik mot Piteå älvdals sjukhus

SJUKVÅRD. Bristande Lex Maria-rapportering, repressalier och munkavle på professionen. Det är ingen ljus bild av arbetsmiljön som målas upp vid Piteå älvdals sjukhus. Från ansvarigt håll tillbakavisas kritiken.

Piteå2007-06-29 00:00
Den hårda och stundtals allvarliga salvan av kritik avlossas från överläkaren vid sjukhusets ortopediavdelning, Stig Eriksson.

Hans kritik framskymtar med tydlighet i ett yttrande som han gör till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

Kritisk

I detta yttrande framför han synpunkter på patientsäkerhetsarbetet vid kliniken och som omfattar Lex Mariaärenden, sjukvårdens skyldighet att själv anmäla misstag och brister.

- Det finns inget system i vad som är Lex Maria-ärenden. Det handlar snarare om en slump vad som ska anmälas, säger, Eriksson till PT.

Enligt överläkaren saknas det helt riktlinjer om hur patientsäkerhetsarbetet ska bedrivas. Han hävdar också att det aldrig spridits någon information från ansvariga vilka ärenden som ska rapporteras för bedömning enligt Lex Maria.

Stig Eriksson inser att hans påståenden och synpunkter kan uppfattas som allvarliga.

Munkavle

- Visst, det är jag fullt medveten om och jag riskerar mycket genom att öppet kritisera verksamheten. Vi får nämligen inte göra det, säger han.

Det senare kan tolkas som att professionen har munkavle.

- Kanske inte alla, men jag och ytterligare någon kollega särbehandlas. Min högste chef har uppenbarligen ett ont öga mot mig, säger Stig Eriksson.

Själv tror han det bottnar i att han vid ett antal tillfällen tidigare stämt in i den kritik som förre Piteåläkaren Anders Mansten, öppet framförde.

Den kritik han framför riktas alltså mot verksamhetsledningen för länsortopedin och dess högste chef, Anders Sundelin, som han inte anser fullföljer sitt arbete.

Eriksson anser vidare att Sundelin själv borde varit föremål för en Lex Maria-anmälan. Detta när han, enligt Piteläkaren, vid ett tillfälle började kräkas i samband med en operation och dessutom fullföljde densamma.

Anders Sundelin själv är försiktig när han bemöter Stig
Erikssons kritik och synpunkter.

- När det gäller Lex Maria finns mycket tydliga riktlinjer vad som ska anmälas. Varje sjukhus har dessutom en Lex Maria-ansvarig som ärendena ska kanaliseras genom, säger han.

Rent allmänt konstaterar han också att det är varje läkare eller överläkares skyldighet att känna till reglerna och vem som är ansvarig.

Internt

- Det handlar snarare om underlåtenhet att inte känna till reglerna, säger Sundelin.

Påståendet om att läkarna inom länsortopedin har munkavle, tillbakavisar han.

- Det finns en lagstadgad yttrandefrihet i det här landet.

I nästa stund konstaterar han att om det finns problem på en arbetsplats så ska det i första hand tas internt.

- Om jag som chef först får läsa det i tidningen känns det inte bra. Det leder knappast saken framåt att diskutera det i media, säger verksamhetschefen.

Vill inte

Uppgifterna om att han drabbats av magsjuka under pågående operation, kräkts i den så kallade luftsalen och sen fortsatte att operera, vill han inte diskutera.

- Jag kommenterar inte uppgifter om enskilda ärenden. Än mindre om de återfinns som ett enskilt yttrande i en offentlig handling, säger Anders Sundelin.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!