Hård kritik mot Nato-övningen
Det är första gången som en helt Nato-ledd övning tillåts på svenskt territorium. Lämpligheten har aldrig diskuterats vare sig i riksdag eller försvarsutskott eftersom regeringen betecknar frågan som "ett rutinärende". Men kritikerna är många.- Regeringens agerande är hårresande, säger Peter Rådberg (MP), riksdagsledamot i försvarsutskottet som i morgon demonstrationstalar i Luleå.
"Regeringens agerande är hårresande", säger Peter Rådberg (MP), riksdagsledamot i försvarsutskottet som i morgon demonstrationstalar i Luleå.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Jan Englund, medlem i nätverket "Nato ut ut Sverige", menar att regeringens beslut att ge klartecken till Loyal Arrow bara är ytterligare ett steg i en smyganslutning till Nato.
- I regeringens utrikesdeklaration som kom i februari nämns inte ens orden alliansfrihet och neutralitet, däremot talas det om ett ökat samarbete med Nato, konstaterar han.
Manifestation
Nätverket "Nato ut ur Sverige" bildades i början av året och både privatpersoner och organisationer är anslutna, bland andra Svenska freds- och skiljedomsföreningen och en rad politiska partier och deras ungdomsförbund. I morgon lördag arrangerar nätverket en manifestation i Luleå i protest mot Nato-övningen. En av dem som ska tala är Peter Rådberg (MP), riksdagsledamot i försvarsutskottet, som är starkt kritisk till Nato-övningen och till att den sker i ett land som inte ens är Nato-medlem.
- Sverige överlämnar all makt att styra övningen till Nato, övningen sker dessutom i en känslig region där det redan finns en kapplöpning om naturresurserna mellan Ryssland och USA och där Sverige nu tar tydlig ställning för en av parterna.
Klivit åt sidan
- Sverige har alltid betonat nedrustning men går nu in i en organisation som inte har några sådana ambitioner. Den säkerhetspolitik som fanns i regeringsdeklarationen finns inte kvar, istället har Sverige klivit åt sidan och låter Nato fylla det vacuum som uppstått, menar Peter Rådberg som också är kritisk till att det brittiska hangarfartyget släpps in på svenska farvatten.
- Fartyget är med hundra procents säkerhet kärnvapenbestyckat, men frågan har aldrig ställts. Även om man inte får något svar är det viktigt att Svergie ställer frågan, menar Rådberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!