Kommunen varnade Håkan Johansson för PT:s granskning

Kommunen varnade Håkan Johansson (M) för att PT granskade hans reseräkningar. Detta gav politikern tid att förbereda sig för tuffa frågor och ha en förklaring färdig. JO har kritiserat andra kommuner i liknande fall. "Direkt olämpligt ", säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, är mycket kritisk till att kommunen varnade Håkan Johansson om PT:s granskning. Kommunchefen Andreas Lind anser inte att man gjort något fel. (Arkivbild)

Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, är mycket kritisk till att kommunen varnade Håkan Johansson om PT:s granskning. Kommunchefen Andreas Lind anser inte att man gjort något fel. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg/Jens Ökvist/Montage

Piteå2022-12-21 20:30

När Piteå-Tidningen granskade Moderaternas gruppledare Håkan Johanssons reseräkning med milersättning från Frankrike varskodde Piteå kommun Johansson om detta. Dryga halvtimmen efter att kommunen skickade de handlingar som PT begärt ut, hörde Johansson av sig till reportern som hade varit i kontakt med kommunen.

" Hej XX. Det har kommit till min kännedom att du har begärt ut handlingar från Piteå kommun rörande mig. Jag tycker det är bra att ni är på hugget. Mitt telefonnummer är XX om ni har några funderingar. Med hälsningar, Håkan Johansson Moderaterna i Piteå", skrev Johansson i ett mejl.

undefined
Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna i Piteå, blev förvarnad av kommunen när PT begärde ut hans reseräkningar. (Arkivbild)

Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, är kritisk till kommunens agerande.

– Direkt olämpligt. Det finns ju ingen skyldighet eller några motiv för att en myndighet ska uppträda på det sättet. Verksamheten ska kännetecknas av saklighet och opartiskhet och då ska man inte favorisera en viss part. Det är klart att det är en favör att få reda på att man är utsatt för en granskning, då kan man vidta parerande åtgärder och så ska absolut inte en myndighet agera, säger han.

Nils Funcke sågar även Håkan Johanssons förklaring om att han skulle stresstesta systemet. 
 

undefined
Piteå kommun lämnade ut handlingarna om Håkan Johansson (M) som PT begärde efter prövning. Samtidigt tipsade man politikern om att granskningen pågick. (Arkivbild)

– Det ankommer ju inte på en politiker att testa systemet på det här sättet, det har vi andra kontrollmekanismer till. Det låter som om politikern fått en tid att förbereda sitt försvar och hitta på de här förklaringarna till varför han gjort på det där sättet. Det låter oerhört långsökt, säger Funcke.

I ett liknande fall, där en kommun lämnade ut uppgifter till ett företag som granskades, kritiserade Justitieombudsmannen agerandet. JO skriver att man inte kan uppfatta det på annat sätt än som en varning till företaget. 
 

undefined
Justitieombudsmannen (JO) har kritiserat en annan kommun som förvarnade ett företag om att en granskning pågick. (Arkivbild)

"Redan risken för att andra kan uppfatta att saklighet och opartiskhet inte iakttas är tillräcklig för att hindra vissa förfaranden", skrev JO den gången

En helt annan sak, menar Piteås kommunchef Andreas Lind.

– Jag tycker inte det är ett liknande fall. Det är stor skillnad om en kommun meddelar ett företag att det pågår en granskning. Skillnaden ligger i att företag är en tredjepart, säger han.

Enligt kommunchefen är det en annan fråga när det gäller politiker. 

 – Vid utlämning av handlingar måste vi kunna jobba med den frågan internt. Vi bedömer att politiker som sitter i kommunstyrelsen är att betrakta som interna, vi avlönar dem och de styr oss och det är klart att vi synliggör för dem om handlingar begärs ut, säger Lind. 

Hur är det med chefspersoner?

– Jag tror det beror på frågans art, det är en bedömning vi får göra från fall till fall tänker jag.

Det försvårar granskning av makthavare?

– Jag ser inte att det är nån oro att bli granskad eller liknande, jag ser det som vår uppgift som tjänstepersoner att synliggöra för politikerna vad som är aktuellt och vad som händer.

Andreas Lind tycker inte att kommunen begått några fel.

– Jag anser absolut inte att Håkan Johansson i det här fallet är en tredjepart, utan Håkan Johansson sitter i min styrelse och vi bedömer att det är en intern fråga. Det händer ofta att vi tar upp frågor som vi vet att våra politiker behöver bära i det offentliga samtalet. Jag ser inte det som något olagligt eller felaktigt beteende av oss, säger han. 

Håkan Johansson har avböjt att kommentera.

Detta har hänt

Moderaternas gruppledare Håkan Johansson reste hem från sitt hus i Frankrike för att delta på kommunala möten.

Han begärde milersättning av kommunen för 367 mil – 10 643 kronor, fast han åkte flyg hem från Frankrike.

Johansson själv säger att han reagerade i affekt och att reseräkningen var ett sätt att testa systemet.

När PT begärde ut moderatens reseräkningar varnade kommunen Håkan Johansson att en granskning av honom pågick.

Nu får kommunen hård kritik av Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!