Hård kamp om de brännbara soporna

Piteå och Älvsbyn skickar sina till Boden - Luleå gör likadant, men tvingas inom kort att byta till Umeå som i sin tur även importerar från Holland. Låter det invecklat? Det handlar om kommunernas brännbara sopor som plötsligt blivit betydelsefull råvara.

Det brännbara avfallet, som samlas i den gröna tunnan, har blivit en betydelsefull råvara. (Arkivbild)

Det brännbara avfallet, som samlas i den gröna tunnan, har blivit en betydelsefull råvara. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-06-02 06:00
Dåvra Värmeverk i Umeå förser en stor del av kommunens befolkning med fjärrvärme via Umeå Energi AB. För att köra värmeverket på full kapacitet behövs 160 000 ton sopor, men så mycket regionalt skräp finns inte. Därför får Värmeverket också sopor skickat till sig från Arjeplog, Arvidsjaur, Övertorneå och Luleå och förra året även en liten del från Piteå.
Tidigare brändes även avfall från Jämtland, men sedan ett nytt värmeverk byggts i Sundsvall har man gått miste om dem. Istället skeppades 10 000 ton sopor över till Umeå från Holland förra året.
Sopor en råvara
Sopor är med andra ord på väg att bli en betydelsefull råvara som det råder hård kamp om kommunerna emellan.
Efter en dom i regeringsrätten i våras måste kommunerna alltid ha en offentlig upphandling av sin avfallshantering. Har exempelvis ett Bodenbolag det billigaste anbudet när Umeå gör en upphandling så måste kommunen skicka sina sopor dit istället för att ta hand om dom själv.
- Vi har precis haft en upphandling och fick in tre anbud från Kiruna, Boden och Umeå. Vi tecknade avtal med Boden för några år framåt, säger Kjell Lundholm, driftschef för avfall och återvinning på Piteå renhållning och vatten, Pireva.
Han berättar att Piteå skickat sina brännbara sopor till Boden även tidigare år, men när värmeverket där bytte panna i fjol så skickades även 1 500 ton sopor över till Umeå.
Luleåsopor till Umeå
Luleå kommun har också skickat sina sopor till Bodens värmeverk, men förra månaden fattade kommunen beslutet att istället skicka dem till Umeå från och med 2010 och fem år framåt.
Detta trots att Boden hade ett både billigare anbud och ligger betydligt närmare Luleå än vad Umeå gör. Luleå kommuns tekniska nämnd, menade dock att det inte gick att räkna på Bodens avtal eftersom det var "orent", därför kunde man heller inte agera på något annat sätt. Efter att Bodens anbud förkastats så var det nämligen Umeås som var billigast och därmed vann upphandlingen.
Boden vann i Piteå
Det märkliga i sammanhanget är dock att Boden lämnade samma anbud även till Piteå kommun och här vann man upphandlingen. Bodens värmeverk får i dag brännbara sopor från de flesta av kommunerna i länet och har även nya leverantörer på gång om ska ersätta Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om