Magnus Alm, miljöpartiet, påstod sig ha varit flexibel i åtta år när det gällt bostadsfrågor i kommunen.
- Men i det här fallet har vi kommit till en gräns. Hyreshusen hamnar på ett ströv- och utflyktsområde, påpekade Alm, som inte tycker att Piteå saknar vattennära boenden.
Det fick Björn Berglund, s, att äntra talarstolen.
- Tänk om Gud kunde tala om för oss hur det ser ut om tio eller hundra år. Ingen av oss vet. Det är dock min förhoppning att vi som fullmäktigeledamöter ska kunna ha visioner. Här har vi ett bra projekt som ger ett fantastiskt boende även för hyresgäster. Men oppositionen verkar tycka att strandnära tomter bara är någonting för villaägare.
Brith Fäldt, v, efterlyste en bredare och djupare demokratiprocess om var och hur det ska byggas i centrala Piteå. Ett förslag hon också lämnat i en motion.
- Luleå bygger uppåt. Skellefteå åt sidorna. Visst kan man bygga i små steg men det bör finnas en långsiktig tanke.
Gemensamt för folkpartiet, kristdemokraterna, sjukvårdspartiet, centern, miljöpartiet och vänstern är att de vill vänta med att anta planprogrammet till kommunens gröna plan är klubbad i fullmäktige.
- Men det vore att lägga ett slags byggembargo över stan under ett år, hävdade Roslund och visade på nya kartor att området där hyreshusen ska byggas tar väldigt lite mark i anspråk.
- Där hyreshusen planeras finns i dag en återvinningsstation, ett kallförråd för Strömbackaskolan, en ställverksbyggnad och parkeringsplatser. Jag har svårt att se hur husen skulle kunna förfula området. Jag tycker det blir tvärt om.
- Enda gången jag ser folk där är under Summergames och när Strömbackaeleverna sparkar fotboll.
Christina Simonsson, c, Ina Järlesjö, kd, Johnny Åström, ns, och Åke Forslund, fp, pläderade för att fullmäktige skulle vänta med att anta planprogrammet för Strömbacka strand.
- Det här är bara en ideskiss. Ett planprogram. Sedan väntar arbetet med detaljplanen. Då får Piteborna säga sitt i samrådsmöten. En eventuell byggstart är möjlig tidigast under 2009 eller 2010, trodde Roslund, som önskar att planerna förverkligas när det finns investeringsvilliga företag.
Eftersom socialdemokraterna har egen majoritet röstades planprogrammet igenom. Även moderaterna är för att hyreshusen byggs.