PT har tidigare berättat att Piteå församling är villiga att driva ett natthärbärge på Blomska gården om Piteå kommun tar hälften av kostnaderna.
Problemet är att kommunstyrelsen beslutat att inte betala mer än 271 000 kronor. Det innebär att Piteå församlings bidrag också stannar där. Då saknas det 346 000 kronor för att få ihop 880 000 kronor som kostnadsberäkningen ligger på.
– Nu finns det ytterligare bidragsgivare också, bland annat från Hortlax församling och någon fond som har tillskjutit medel. Kommunens beslut innebär att det måste in mer externa pengar men vi är villiga att söka fler finansiärer även om det innebär att uppstarten blir ytterligare förskjuten, säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.
Förhoppningen är att under januari 2017 kunna ge kommunen besked om det finns ekonomiska förutsättningar att gå vidare med Blomska gården. Härbärget skulle då kunna öppna i början på februari och drivas i fyra månader. '
– Förutsatt att vi får externa finansiärer som gör att kostnaden sjunker och att vi kan göra en lyckad personalrekrytering hoppas vi trots allt att kunna köra igång. Det är fortfarande förutsatt att kommunen är beredd att samverka med oss på det sättet.
Att Piteå församling skulle gå in med mer pengar för att täcka upp underskottet är inte aktuellt.
– Vi är väldigt mån om att göra det i samverkan med kommunen och då är det rimligt att vi gör samma ekonomiska insats, säger Mats Björk.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Roslund (S) har tidigare sagt att kommunen kan tänka sig ett enklare härbärge utan nattbemanning. Men referensgruppen för Pitemissionen står fast vid ståndpunkten att det ska finnas anställd personal på Blomska gården.
– Kommunen har en annan ambition, och visst är det bättre än att folk ska ligga på gatan, men vi känner inte att vi kan ta ansvar för ett härbärge utan personal. Då måste kommunen ta hela ansvaret, säger Mats Björk.
Varför står ni fast vid kravet på nattpersonal?
– Att öppna ett natthärbärge är en del i vår ambition att jobba mot de hemlösa, men vi ser att det behövs människor som möter dem och stöttar dem. En personell närvaro är en viktig del i det.
Piteå kommun kan i dag inte kommentera hur de ställer sig till förslaget.
– Vi har en pågående dialog med församlingen, säger Anna-Lena Pogulis, strategisk chef på kommunledningskontoret.