Härbärget har öppnat

På torsdagskvällen öppnade härbärget i Piteå. Två vakna anställda per natt ska se till att allt flyter som det ska. Även volontärer väntas hjälpa till med verksamheten.

Blomska gården. Efter många turer öppnades härbärget i Blomska gården på torsdagskvällen.

Blomska gården. Efter många turer öppnades härbärget i Blomska gården på torsdagskvällen.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-02-09 22:17

Det har varit många turer och tagit tid, men nu är verksamheten officiellt igång. PT besökte Blomska gården på torsdagen och då var arbetet med att färdigställa de två sovsalarna i full gång. I ena delen plats för sex kvinnor, i den andra plats för sex män.

– Vi har anställt sex personer som delar på fyra deltidstjänster. Det ska vara bemanning av två anställda varje natt. Dessutom tillkommer volontärer som kan stötta vid incheckning och hjälpa till med kvällsfika och städning, säger Linda Jele, församlingsassistent i Piteå församling.

De flesta som anställts har erfarenhet av att jobba med utsatta människor. De kommer att vara vakna och finnas till hands vid behov.

Köper biljett

Den som behöver en sängplats för natten måste köpa sin biljett för 20 kronor på Ica Kvantum. Själva incheckningen sker mellan 21.30–22.00 och sedan ska det vara tyst och släckt klockan 23.00. Utcheckning sker klockan 06.30–07.00. Den som vill duscha på morgonen kan göra det på LF Arena. Under dagtid är det stängt.

Varför så kort in- och utcheckningstid?

– Det är för att budgeten ska räcka. Vi har inte råd att betala för mer arbetstid, säger Linda Jele.

Förutom de anställda kommer vaktbolaget NVS att köra förbi nattetid och rycka ut om en nödsituation uppstår. Dessutom har de anställda personlarm.

Påverkade avvisas

En kategori människor som kan behöva tak över huvudet är hemlösa som inte sällan har alkohol- och drogproblem. Men att komma påverkad är inte tillåtet.

– Den som är märkbart påverkad avvisas och då är det bra att personalen är erfaren, men vi testar inte folk.

Den andra kategorin är romer som livnär sig på tiggeri i Piteå.

– Vi jobbar med att informera om härbärget och vi vet att ryktet nått båda grupperna, men hur många som hittar hit och vill sova här är svårt att veta.

Lokal stadsmission

Linda Jele ser härbärget som ett första steg och hoppas hitta en mer permanent lösning till nästa vinter.

– Jag är projektledare för Piteåmissionen, en slags motsvarighet till Stadsmissionen. Ett tillfälligt tak över huvudet är en sak, men att hjälpa människor till en mer långsiktigt förändring i livet kräver mer.

När PT besöker Blomska gården är en av de anställda på plats, men vill inte figurera med namn eller bild i tidningen.

– Jag vill att vi ska ge ett vänligt och värdigt bemötande till de som kommer hit. Det är ingen som väljer ett liv i utsatthet och kan vi hjälpa om så bara en så är det mycket värt.

Sju nattgäster

Strax efter klockan 22.00 på torsdagskvällen uppgav personal på natthärbärget för PT att totalt sju personer kommit dit för att få sova under natten. Fem män och två kvinnor. De sov sedan uppdelade män för sig och kvinnor för sig i två separata delar av huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!